Amelia Rusu, MADR: ”Nu putem discuta despre o criză alimentară în România”

Amelia Rusu

MADR

Amelia Rusu, director general al Direcției Generale Politici în Industria Alimentară și Comerț din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale a participat la masa rotunda organizată de Revista Capital marți 10 mai. Rusu a declarat în cadrul conferinței Capital „Perspective asupra unei potențiale crize alimentare în România” că în momentul de față nu putem discuta în România de o criză alimentară”.

Chiar dacă în momentul de față se suprapun mai multe crize, precum cea energetică și a gazelor naturale, Amelia Rusu asigură populația că în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale sunt analize amănunțite urmăresc riscurile în privința securității alimentare.


”Vă pot spune că conform evaluărilor realizate la nivelul MA și în urma dialogului constant cu reprezentanții sectorului agro alimentar a reieșit faptul că în prezent există suficiente produse agro alimentare în România. Știm cu toții că România este un exportator net de securitate alimentară. Potențialul agricol a fost și este și va fii un factor de stabilitate socială.” a declarat directorul DGPIAC.

Ministerul va promova politici de dezvoltare a capacităților de procesare în industria alimentară. Acest lucru a fost confirmat și de către deputatul UDMR, Csaba Könczei: ”În urma discuțiilor avute în comisie toți am avut aceeași părere: trebuie dezvoltată foarte mult industria alimentară pentru procesarea produselor primare agricole. În viitorul apropiat noi trebuie să punem un accent foarte mare pe formele de sprijin ale industriei prelucrătoare de produse primare agricole. Asta este una dintre căile pe care noi trebuie să le adoptăm pentru a evita sau a micșora efectele posibilei crize alimentare”

Potențial agricol mare, productivitate mică

Radu Antohe, lector universitar al Facultății de Economie Agroalimentară și a Mediului, expert în dezvoltare rurală și politici agricole a declarat următoarele: ”Dacă ne uităm la cel mai important indicator, de productivitate, radamentul pe suprafață, și ne uităm la statele vechi, care au fost în UE. Avem o medie de 360-370 euro randament la hectar, și în Olanda 15.000.” Tot el a spus că în momentul de față avem un impact în PIB de 4,5%, dar conform potențialului agricol aceasta ar trebui să ajungă la minim 15% și că piața internă se câștigă în aspecte legate de competitivitate și productivitate.

O altă problemă în legumicultură este legată de lipsa infrastructurii care să preia marfa de la micii producători, să o stocheze și să o trimită către retaileri. ”După tomata în luna iulie se produce o gâtuire în zona de mic fermier deoarece iese ciclul 1 de producții la roșii, dar nu are unde să le dea deși caută cu disperare deoarece trebuie să facă dovada comercializării.”, potrivit lui Vlad Macovei de la Asociația Forța Fermierilor.

Conform acestuia, România va avea probabil un deficit în balanța comercială agricolă de 2 miliarde de euro în 2022.

România nu e pregătită să consume produse eco

În ceea ce privește produsele eco, Amelia Rusu a declarat că ”România nu este pregătită, poate din punct de vedere economic, să consume produse eco sau pe sisteme de calitate europene. Așa cum am discutat facem pași mărunți, dar siguri, pentru a fi competitivi pe o piață europeană și globală. Trebuie să punem accent și pe aceste politici de calitate”
Ea a conchis că Ministerul Agriculturii a fost întotdeauna deschisă la propunerile fermierilor și asociațiilor colectoare și că politicile implementate converg în direcția propunerilor lor. De asemenea a specificat că MADR se va ocupa să dezvolte lanțurilor scurte de aprovizionare.