Amenajarea unei gradini botanice la domiciliu costa pana la 20 USD/mp

Pe piata au aparut sute de firme care se ocupa cu amenajari de gradini, fie pentru vilele persoanelor particulare, fie pentru hoteluri, banci sau alte unitati care au spatii verzi pe langa cladirile unde-si au sediul. Dintre firmele de decorat gradini, unele sunt foste sectii de pe langa gospodariile de partid, privatizate, altele sunt firme mici, infiintate de cel mult opt-noua ani, ai caror patroni sunt profesori sau absolventi ai Facultatii de Arhitectura sau de Horticultura. Concurenta s-a a

Pe piata au aparut sute de firme care se ocupa cu amenajari de gradini, fie pentru vilele persoanelor particulare, fie pentru hoteluri, banci sau alte unitati care au spatii verzi pe langa cladirile unde-si au sediul.
Dintre firmele de decorat gradini, unele sunt foste sectii de pe langa gospodariile de partid, privatizate, altele sunt firme mici, infiintate de cel mult opt-noua ani, ai caror patroni sunt profesori sau absolventi ai Facultatii de Arhitectura sau de Horticultura. Concurenta s-a ascutit in ultimii doi ani in asa masura, incat o mare parte din aceste firme de amenajare au inceput sa ofere pachete complete de servicii: de la asistenta, pana la amenajarea si predarea gradinii la cheie si chiar intretinerea ei ulterioara. Cei care au foarte multe lucrari isi permit chiar sa lucreze cu plantele in sistem angro, sa aiba propriile depozite de flori – importate sau crescute in pepiniere proprii. Clientul isi poate alege singur arborele sau plantele pe care le doreste din aceste depozite, poate lasa mana libera specialistului sau poate alege un model din cataloagele de prezentare a lucrarilor respectivei firme sau din revistele de specialitate. Pe bani, totul este posibil.
Florin Arsenie, director al societatii Carpati Flora SA, afirma ca tarifele difera foarte mult in functie de tipul de plante pe care-l solicita clientul. „Pentru amenajarea unei gradini avem o infinitate de posibilitati, de la o simpla ingazonare, pana la amenajari complexe, cu razoare de flori perene, anuale sau exotice. Amenajarile mai complexe care cuprind arbori, arbusti, flori si ingazonari costa de la 2 USD/mp, pana la 20 USD/mp. Noi folosim in special plante autohtone – 90% din total – care se adapteaza mult mai usor si care sunt mai ieftine”.
Astfel, un metru patrat de gazon (o „ingazonare”, asa cum este cunoscuta in termeni de specialitate) costa 1,5 USD, un metru patrat de gradina cu flori perene (plante mai rezistente, care traiesc mai multi ani si care nu necesita o ingrijire speciala gen margarete, gaillardia – un fel de floarea-soarelui pitica -, tufanele) costa aproximativ 36 USD. Florile anuale (care au un singur ciclu de viata, cum sunt petuniile, craitele, daliile, carciumaresele si alte multe soiuri de acest tip) se calculeaza la bucata, preturile fiind de circa 0,2 USD, amenajarea unui metru patrat ridicandu-se la circa 8 USD.
O gradina este cu atat mai scumpa cu cat are mai multi arbori sau arbusti (cu frunze persistente sau floriferi) si daca proprietarul doreste plante exotice, care nu cresc in mod natural in Romania (cum sunt azaleele de gradina, foarte mult solicitate in acest an).
Carpati Flora SA are ca lucrare de referinta ansamblul de vile al firmei Hein Romania, din zona Straulesti. Pentru gradinile din acest microcartier s-au folosit multi trandafiri, arbusti floriferi – gen magnolie, flori perene, peluze gazonate, iar ca arbori, pinii si teii.
Ca o tendinta generala a pietei, Florin Arsenie declara ca in ultima perioada
s-a inmultit numarul solicitarilor pentru suprafete mici de gradina, de 250 – 1.000 mp, si a scazut numarul comenzilor de 2.000 – 5.000 mp, mult mai numeroase in urma cu cinci-sase ani.
Spre deosebire de societatea Carpati Flora, care lucreaza mai ales cu materiale romanesti, firma Garden Design prefera plantele din import, chiar si pentru cele considerate drept salbatice „montane” si care cresc si pe crestele muntilor nostri. Designerul acestei firme, Vera Dobrescu, afirma ca acestea nu fac niciodata rabat de la calitate, spre deosebire de plantele autohtone, si sunt comparabile la pret cu cele romanesti. De altfel, clientii sunt din ce in ce mai pretentiosi si este greu sa pui baza pe pepinierele romanesti, considera doamna Dobrescu.
La moda sunt peisajele naturale, de munte
Cat priveste moda, se poarta foarte mult in acest an „peisajele naturale”, – un colt montan, cu stanci si plante mici, alpine, cu cascade, caderi de apa sau bazine cu vegetatie specifica sau gazon amenajat cu ienuperi taratori sau tuia, care sunt verzi in permanenta si foarte decorativi. Garden Design are si propriul depozit de plante, la marginea Bucurestiului, in Corbeanca, unde detine peste 100 de tipuri de flori si arbusti. Preturile variaza intre 3 si 7 DM pentru ghiveciul de flori si 100 – 250 DM bucata de brad, tuia sau alt arbore sau arbust ornamental. Manopera pentru amenajarea unei gradini costa intre 500 si 1.000 USD, in functie de complexitate si de marime. Garden Design integreaza in peisaj bazine cu apa, cascade, pune pavaj, cu carari intortocheate si construieste terase.
Aceasta firma ofera si servicii de intretinere ulterioara a gradinilor pe care le amenajeaza. Tarifele variaza intre 30 de centi si 1 USD/mp/luna si difera in functie de distanta la care este situata vila fata de oras. Firma lucreaza cu cinci angajati permanenti, dar, sezonier, pentru lucrarile foarte mari, coopteaza si sezonieri. „Am avut o lucrare la Zimnicea, la o vila particulara, unde pentru o gradina de 24.000 mp, am lucrat cu 400 de oameni pe zi”, sustine Vera Dobrescu, directorul firmei Garden Design.    

Serele Codlea s-au privatizat
Serele de la Codlea erau, pe vremuri, cel mai cunoscut producator de flori din Romania. Toate manifestatiile megalomane de pe vremea lui Ceausescu erau „decorate” cu garoafele si trandafirii de la Codlea. Cele 73 de magazine din reteaua fostei intreprinderi de stat au fost mult timp singurul reprezentant al comertului de plante de apartament, taiate si rasaduri de flori. Acum serele sunt saracacioase ca oferta, spre deosebire de supermarketurile specializate, nou-aparute. Nici pe viitor nu se arata vremuri prea bune in acest sector. Proaspatul proprietar, firma Grup Agro 2001, intentioneaza sa se axeze pe culturile de legume, in special pe castraveti si culturile libere de viroze (tuberculi tratati) de cartof si bananier, care vor fi folosite mai ales la export, afirma Maria Schult, noul manager al Societatii Sere Codlea SA. Pentru Romania se vor avea in vedere si alte culturi, precum tomatele si florile, in special garoafe si trandafiri. Grup Agro 2001 a cumparat in acest an 70% din actiunile Sere Codlea cu 40 miliarde de lei, si a preluat datoriile de circa 150 miliarde de lei, pe care societatea le avea in special catre stat. Cumparatorul s-a obligat prin contractul de privatizare sa investeasca anual circa 1,3 milioane de dolari, timp de cinci ani.

Un palmier se vinde cu 25.000.000 de lei in supermarket
In Bucuresti si in Cluj au aparut magazine specializate cu plante de gradina si unelte pentru intretinerea gradinilor.
Romstal are doua astfel de magazine: Romstal Garden, din Bucuresti, si Brico Casa, din Cluj. In incinta Romstal Garden din cartierul bucurestean Vitan se comercializeaza plante din import, din Olanda si Italia. Madalina Perini, director, afirma ca exista o piata formata, ca vanzarile sunt din ce in ce mai mari, si firma intentioneaza sa deschida mai multe unitati de desfacere. Pana acum, s-au vandut cel mai bine plantele traditionale, mari, robuste, a caror crestere a fost condusa artistic, de regula conifere sau arbori cu flori. Furori a facut artarul de culoare rosie, adus din import.
Brico Casa din Cluj are un raion cu o suprafata de 350 mp, cu circa 200 de soiuri de plante, 90% din import, precum si foarte multe accesorii de intretinere, de la masini de taiat iarba, aparate de aspirat frunze, pana la sapaligi si alte ustensile. Directorul general Liviu Nicolescu declara ca vanzarile au crescut constant, mai mult decat se prevazuse in urma cu sapte luni, atunci cand s-a deschis magazinul. De aceea proprietarul, firma Romstal, intentioneaza sa extinda reteaua de magazine Brico Casa (care, pe langa materiale pentru gradina are si materiale pentru construirea si amenajarea unei case) si in Bucuresti, si in Constanta.
Un alt magazin cu acest specific de gradinarit s-a deschis in partea de nord a Capitalei, luna trecuta. Cris Garden Plaza se desfasoara pe o suprafata de 2.000 mp in interior, in sistem autoservire, unde se gasesc plante de interior si unelte de gradinarit si 6.000 mp de expozitie in aer liber, unde se afla plante mari, de exterior. Plantele sunt numai de import, aduse din Italia, Germania, Austria si Olanda. Dupa cum afirma Adrian Svoronos, directorul Cris Garden Plaza, personalul este specializat si ofera sfaturi privind ingrijirea plantelor expuse, iar pentru comenzi mai mari se ofera disconturi si servicii complete – transport si asistenta unui arhitect al firmei. Preturile plantelor variaza intre 30.000 lei, rasadurile pentru flori de exterior (gen nu-ma-uita, craite, petunii), si 12.350.000 lei cactusii uriasi sau 25 milioane de lei pentru palmieri. Un bonsai matur, a carui ingrijire s-a facut timp de 25-30 de ani, costa intre 200.000 lei si 60.000.000 lei, in functie de marime.r
Pentru cei care vor sa-si amenajeze singuri gazon, se gasesc seminte cu preturi intre 170.000 si 270.000 lei/kg, in opt variante (in functie de tipul terenului – umbrit, insorit, pentru teren de sport sau peluza etc.) si masini de tuns iarba, ce costa intre 2,5 si 7 milioane de lei.r