Amenzile date de Poliția Rutieră au variat între 800 și 1.200 de lei pentru cei care circulă pe contrasens, pe trotuare neamenajate sau pe trecerile de pietoni. Un biciclist din București a fost sancționat cu 1.200 de lei deoarece nu avea claxon, iar alți doi bărbați au primit aceeași amendă pentru circulația pe contrasens.

Amenzile date de Poliția Rutieră au variat între 800 și 1.200 de lei

Conform datelor Poliției Rutiere, bicicliștii și utilizatorii de trotinete electrice au fost responsabili pentru cele mai multe accidente grave produse anul trecut. Doar în Capitală s-au înregistrat 107 accidente grave cu astfel de participanți la trafic, soldate cu 102 persoane rănite și 5 decese.

„Mergeați pe trotuar. Aveți obligația să coborâți de pe trotinetă și nu aveți asupra dvs nici cartea de identitate. Ambele sancțiuni încep de la 810 să știți”, a explicat un agent, în momentul în care a constatat mai multe nereguli.

La nivel național, un sfert dintre cei 1.545 de oameni care și-au pierdut viața în accidente rutiere în 2023 erau conducători de vehicule pe două roți.

politie, girofar, interventii, dru
SURSA FOTO: Dreamstime

Polițiștii au sancționat și livratorii care circulă pe scutere

În timpul controalelor, polițiștii au sancționat și livratorii care circulă pe scutere, aceștia fiind supuși unor amenzi mai mari, ce pornesc de la 3.000 de lei, dacă sunt prinși pe trotuare sau pe trecerile de pietoni.

Claudiu Costea, purtătorul de cuvânt al Brigăzii Rutiere București, a oferit mai multe explicații.

„Au fost situații în care vătămările au fost agravate din cauza că nu purtau echipament de protecție, mă refer aici la casca de protecție”, a subliniat purtătorul de cuvânt.

În București, bilanțul raziei s-a încheiat cu peste 138 de sancțiuni aplicate și un dosar penal întocmit pe numele unui bărbat care conducea un scuter neînmatriculat.

Amintim că utilizatorii trebuie să aibă vârsta de cel puțin 14 ani pentru a conduce o trotinetă electrică pe drumurile publice din România.

De asemenea, legislația din 2023 impune utilizatorilor trotinetelor electrice să poarte un echipament de protecție adecvat, inclusiv cască, genunchiere și cotiere, în timpul deplasării.

La rândul lor, trotinetele electrice sunt reglementate să nu depășească o viteză maximă de 25 km/h pe drumurile publice. În caz contrar, utilizatorii acestora primesc amendă.