Poliția Rutieră a aplicat 200 de amenzi pentru viteză în doar 13 ore în București
Campania națională „Speed”, desfășurată de Poliția Rutieră pentru combaterea excesului de viteză, continuă să scoată la iveală nereguli grave în traficul urban. În decursul a doar 13 ore, miercuri, polițiștii Brigăzii Rutiere din Capitală au aplicat 200 de sancțiuni contravenționale pentru depășirea limitelor legale de viteză.
Acțiunea a avut loc în intervalul orar 00:00 – 13:00 și a vizat principalele artere din municipiul București, acolo unde valorile de trafic sunt, de regulă, ridicate chiar și în afara orelor de vârf.
Șofer de 29 de ani, prins cu 101 km/h pe o arteră urbană
Utilizând echipamente radar moderne, polițiștii au monitorizat comportamentul șoferilor în timp real. Rezultatele sunt îngrijorătoare: 200 de conducători auto au fost amendați pentru depășirea vitezei legale, iar în patru cazuri, s-a impus reținerea permisului de conducere în vederea suspendării dreptului de a șofa.

Unul dintre cele mai grave cazuri documentate în cadrul acestei acțiuni a fost al unui tânăr de 29 de ani, surprins conducând cu 101 km/h într-o zonă din Sectorul 3 al Capitalei. Viteza excesivă, într-o zonă cu limitare clară, a dus la întocmirea unui proces-verbal de constatare a contravenției, sancțiunea pecuniară fiind de 1.822,5 lei. În plus, bărbatul a rămas fără permis de conducere pentru o perioadă de 90 de zile.
Prudența salvează vieți, iar pietonii sunt și ei vizați de noile reglementări
În paralel, Poliția Rutieră atrage atenția asupra faptului că și pietonii au obligații clare în trafic, nu doar șoferii. Potrivit reglementărilor rutiere actualizate în 2025, pietonii trebuie să se asigure temeinic înainte de a păși pe trecerea de pietoni. De asemenea, trebuie să se asigure că sunt observați de șoferi și că traversarea se poate face în condiții de siguranță.
Neacordarea priorității pietonilor sau traversarea neregulamentară sunt, potrivit statisticilor Poliției Române, printre cele mai frecvente cauze ale accidentelor rutiere înregistrate la nivel național.
Autoritățile subliniază că siguranța rutieră este o responsabilitate comună, iar nerespectarea regulilor de circulație – fie din partea șoferilor, fie din partea pietonilor – poate avea consecințe tragice.
„Traversarea drumului public de către pietoni se face […] numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei şi pentru ceilalţi participanţi la trafic”, se arată în Art. 72 (3) din OUG nr. 195/2002.
Pietonii trebuie să aștepte ca toate vehiculele să se oprească înainte de a traversa și nu au voie să se angajeze în traversarea drumului dacă există riscul unui accident, chiar și pe trecerea de pietoni, iar șoferii sunt obligați să reducă viteza în apropierea acestora și să le permită traversarea în siguranță. Mai mult aici.