Atenție, șoferi! Parcarea neregulamentară pe drumurile publice sau pe trotuare este un comportament sancționat strict prin legislația rutieră din România. Această practică nu doar că împiedică circulația pietonilor și vehiculelor, dar este și penalizată cu amenzi și puncte de penalizare, ce pot afecta permisul de conducere al șoferilor.
Șoferi, atenție! Sancțiuni mari pentru parcarea neregulamentară
Amenda pentru parcare neregulamentară în România este clasificată ca parte a clasei I de sancțiuni contravenționale, aplicându-se între 2 și 3 puncte de amendă.
În plus, șoferii primesc două puncte de penalizare pentru fiecare încălcare, iar acumularea a 15 puncte duce la suspendarea dreptului de a conduce pentru 30 de zile.
În prezent, amenda pentru parcarea neregulamentară este între 2 și 3 puncte de amendă, echivalente cu 330 până la 495 de lei, având în vedere că fiecare punct de amendă este stabilit la 5% din salariul minim brut, respectiv 165 de lei.
Definiția parcării neregulamentare
Conform Codului Rutier, diferența dintre oprirea și parcarea neregulamentară este determinată de durata imobilizării vehiculului. Oprirea este considerată temporară, pe când parcarea neregulamentară presupune o staționare pe termen lung în locuri interzise prin lege.
În general, parcarea pe trotuar este interzisă. Potrivit articolului 177 din Codul Rutier, oprirea sau staționarea pe trotuare este strict interzisă.
Totuși, autoritatea competentă poate permite parțial sau total oprirea sau staționarea unui vehicul pe trotuar, cu respectarea marcajelor. În absența acestora, este permisă doar dacă rămâne un culoar liber de cel puțin 1,5 metri lățime pentru circulația pietonilor.
Sancțiuni pentru parcarea pe locurile destinate persoanelor cu handicap
Parcarea neregulamentară pe locurile rezervate persoanelor cu handicap atrage sancțiuni drastice, inclusiv amenzi cuprinse între 2.000 și 10.000 de lei și ridicarea autovehiculului de pe acel loc.
Potrivit legii 448/2006, parcarea altor mijloace de transport pe locurile rezervate și semnalizate prin semn internațional pentru persoane cu handicap poate duce la ridicarea vehiculului de pe acel loc.
Creșterea amenzilor de la 1 ianuarie 2025
De la 1 ianuarie, odată cu creșterea salariului minim brut, valoarea fiecărui punct de amendă va crește de la 165 la 202,5 lei. Astfel, amenda pentru parcare neregulamentară va ajunge între 405 și 607,5 lei, pe lângă punctele de penalizare aplicate.
Dacă un șofer acumulează 15 puncte de penalizare, permisul de conducere va fi suspendat pentru o perioadă de 30 de zile.
Dacă același șofer acumulează alte 15 puncte de penalizare în mai puțin de un an de la ultima suspendare, perioada de suspendare va crește la 60 de zile.
Consecințe pentru neplata amenzii
Dacă o persoană este sancționată cu amendă pentru parcare neregulamentară și refuză să o achite, aceasta poate ajunge la executarea silită. În primă fază, șoferul amendat are la dispoziție 15 zile pentru a plăti amenda la jumătate din valoare. De exemplu, o amendă de 495 de lei poate fi achitată la valoarea de 247,5 lei în acest termen.
Procesul verbal este trimis autorităților locale din raza de domiciliu a șoferului sancționat. Dacă amenda nu este plătită, șoferul va fi somat de către direcția de Taxe și Impozite. În caz de neplată, se poate recurge la executarea silită.
Amenzile contravenționale, indiferent de locul sancționării sau domiciliul sancționatului, pot fi achitate la orice unitate a Trezoreriei Statului Român, la ghișeele Poștei Române sau la Direcția de Taxe și Impozite Locale.
În prezent, șoferii au la dispoziție și opțiuni online pentru a plăti amenzile de circulație, cum ar fi platforma ghiseul.ro pusă la dispoziție de autorități.