Stăpânii de câini au interzis!
Stăpânii de câini au interzis! Un câine metis din rasa ciobănesc german a fost salvat joi de polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Bihor, după ce a fost găsit abandonat într-o stare deplorabilă pe un teren viran din localitatea Leș.
Animalul, legat cu un lanț foarte scurt, de sub doi metri lungime, prezenta un comportament apatic și era într-o stare gravă de neglijență, având blana murdară de noroi.
Potrivit comunicatului IPJ, câinele nu beneficia de adăpost corespunzător și era ținut în condiții mizerabile, în noroi, sub cerul liber, fără umbră, printre materii fecale. De asemenea, câinele nu avea suficientă apă sau hrană, iar semnele vizibile de malnutriție indicau o stare de sănătate precară.
„Animalul nu beneficia de un adăpost corespunzător, fiind ținut în noroi, sub cerul liber, printre materii fecale de origine animală, fără posibilitatea de a se adăposti la umbră. Totodată, la momentul controlului, câinele nu beneficia de suficientă apă și hrană, starea de sănătate a acestuia fiind precară, prezentând semne vizibile de malnutriție”, se arată în comunicat.
În urma investigațiilor, polițiștii l-au identificat pe proprietarul acestui câine, un bărbat de 62 de ani din localitatea Leș. Polițiștii au emis un ordin de plasare a câinelui într-un adăpost pentru o perioadă de 45 de zile, iar bărbatul a fost sancționat contravențional cu o amendă de 6.000 de lei, conform Legii nr. 205/2004 privind protecția animalelor.
Dosar penal deschis la Târgu Jiu după eutanasierea a 60 de câini
Poliția Gorj a deschis un dosar penal în urma unei sesizări depuse de ONG-ul Asociația Pro Animals. Aceștia au reclamat faptul că firma responsabilă de adăpostul public din municipiul Târgu Jiu a ucis 60 de câini într-o singură noapte.
Evenimentul tragic a atras atenția opiniei publice și a ridicat întrebări despre modul în care sunt tratate animalele din adăposturile publice.
Cei 60 de câini au fost eutanasiați din cauza faptului că nu au fost adoptați și nu au existat soluții alternative pentru a le asigura un adăpost.
Poliția Gorj a reacționat rapid la aceste informații și a anunțat că Biroul pentru Protecția Animalelor s-a autosesizat cu privire la acest caz. Într-o declarație oficială, IPJ Gorj a precizat că s-a întocmit un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de uciderea animalelor cu intenție, fără drept.
Asociația Pro Animals, care a semnalat acest caz, susține că eutanasia în masă a câinilor din adăpostul public din Târgu Jiu ar fi putut fi evitată. Reprezentanții ONG-ului solicită autorităților să investigheze în detaliu modul în care s-a ajuns la această decizie și să ia măsuri pentru a preveni repetarea unor astfel de incidente.