Amendă pentru românii care lasă deșeuri în urma lor
Într-un sondaj recent, 60% dintre români au declarat că doar impunerea unor amenzi substanțiale ar putea determina persoanele care nu respectă regulile să nu mai abandoneze deșeuri în spații publice.
În fiecare an, organizațiile non-guvernamentale se ocupă de colectarea deșeurilor lăsate de cei care participă la picnicuri cu grătare sau de turiștii care fac drumeții și nu curăță în urma lor.
Aproximativ 40% din deșeurile generate sunt ambalaje din plastic care ar putea fi reciclate și transformate în resurse valoroase.
„Chiar dacă în România, recenta implementate de sistem de garanție și returnare, pentru PET-uri în special, încă avem mult de lucru. Am observat că la nivelul naturii nu se vede o îmbunătățire”, a declarat Florin Grădinariu, președinte Asociația Biosilva pentru Prima TV.
Majoritatea turiștilor nu par să fie îngrijorați de consecințele legale în cazul în care sunt prinși încălcând regulile.
Ce amenzi riscă românii care lasă deșeuri?
Lăsarea sacilor cu deșeuri pe domeniul public, înainte de a fi ridicați de companiile de salubritate, este sancționată cu o amendă între 2.000 și 5.000 de lei.
Conform legislației în vigoare, legea nr. 211/2011 despre gestionarea deșeurilor, persoanele fizice se expun unor amenzi de la 3.000 la 6.000 lei pentru anumite încălcări, printre care se numără:
- Nerespectarea obligației de a separa cel puțin următoarele tipuri de deșeuri—hârtie, metal, plastic și sticlă
- Nerespectarea obligației de către titularii autorizațiilor de construire sau demolare de a gestiona corect deșeurile rezultate din activități constituie
- Nerespectarea obligației de a nu lăsa deșeurile în locuri neautorizate
- Nerespectarea reglementărilor care interzic eliminarea deșeurilor în afara spațiilor special amenajate pentru acest scop
Conform legislației, persoanele juridice se expun unor amenzi între 20.000 și 40.000 lei pentru aceleași încălcări menționate anterior.
Măsuri pentru protejarea naturii
Atunci când sunt întrebați despre cine se ocupă în prezent cu colectarea deșeurilor de plastic din natură:
- 62% dintre români indică organizațiile non-guvernamentale dedicate protecției mediului
- 26% dintre respondenți consideră că această responsabilitate revine cetățenilor, companiilor de salubritate și primăriei.
În urma unei cercetări realizate de WWF-România, majoritatea românilor—72%—cred că ei înșiși ar trebui să se ocupe de colectarea deșeurilor din natură, atunci când sunt întrebați despre cine ar trebui să aibă această responsabilitate.