Comportamentul agresiv în trafic este mai nou sancționat cu amenzi cuprinse între 580 și 725 de lei, însoțite de suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de 30 de zile, conform reglementărilor stabilite printr-o Ordonanță emisă de Guvern pentru modificarea Codului Rutier.
Șoferii agresivi, o problemă modernă. O lege mai recentă, de care mulţi nu au auzit, speră să rezolve situaţia
Șoferii agresivi pot fi acum pedepsiţi legal. Stresul zilnic și aglomerația din trafic îi determină pe mulți șoferi să devină agresivi la volan, dar puțini sunt cei care conștientizează acțiunile care pot atrage contravenții.
Comportamentele agresive în trafic includ, printre altele, deplasarea repetată de pe o bandă de circulație pe alta pentru a depăși un șir de vehicule, întoarcerea vehiculului folosind frâna de ajutor, și pornirea de pe loc prin patinarea excesivă a roților motoare.
De asemenea, acestea mai includ circulația la o distanță foarte redusă față de alte vehicule, reducerea bruscă a vitezei fără motiv, utilizarea semnalelor sonore și/sau luminoase nejustificat, conducerea cu o singură roată în contact cu drumul, mersul cu spatele pentru intimidare, realizarea unui derapaj controlat, și accelerarea repetată a motorului pentru a deranja persoanele aflate în apropiere.
Ce este și cum se pedepsește comportamentul agresiv?
Conform legislației, comportamentul agresiv în trafic este reglementat la articolul 541 din Codul rutier, care definește o serie de manevre periculoase efectuate de conducătorii auto:
- deplasarea succesivă de pe o bandă de circulaţie pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depăşirii unui şir de vehicule care circulă în acelaşi sens;
- întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor;
- pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roţilor motoare;
- circulaţia cu vehiculul la o distanţă foarte redusă faţă de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât şi în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia;
- folosirea repetată a semnalelor sonore şi/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în faţa sa să elibereze banda de circulaţie;
- conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu partea carosabilă numai una dintre roţi;
- mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalţi participanţi la trafic care circulă în spatele acestuia;
- realizarea intenţionată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia;
- conducerea intenţionată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public.
Comportamentul agresiv în trafic poate fi sancționat cu o amendă contravențională cuprinsă între 580 și 725 de lei, însoțită de suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile, conform modificărilor aduse prin Ordonanța de Guvern nr. 1/2022, scrie LegalBadger.
Cetățenii pot depune filmări cu șoferii care încalcă legea
Mai mult, cetățenii pot acum să contribuie la combaterea comportamentului agresiv în trafic. Conform noului Cod Rutier, polițiștii vor putea să emită amenzi bazate pe filmările realizate de pietoni sau alți șoferi, o schimbare semnificativă față de legislația anterioară.
Dacă surprinzi un șofer care conduce imprudent sau agresiv, poți trimite imaginile către autorități, iar acestea se vor ocupa de sancționarea acestuia. Această inițiativă vizează creșterea responsabilității în trafic și sporirea siguranței rutiere.