Când este legal să treci pe roșu? Ce trebuie să faci atunci când o mașină de intervenție se află în acțiune și are sirena pornită? Răspunsurile la aceste întrebări, și nu numai, le găsești în rândurile următoare.
Este legal să treci pe roșu pentru a face loc mașinilor de intervenție?
Mașinile de intervenție au prioritate de trecere atunci când sunt în acțiune. Totuși, este legal să treci pe roșu pentru a le face loc?
Întrucât există șoferi care nu știu ce să facă atunci când întâlnesc o ambulanță/mașină de pompieri/mașină de poliție, Serviciul de Ambulanță București a întocmit o listă cu recomandări:
- nu intra în panică;
- trage pe dreaptă, dacă este spațiu suficient, pentru a putea fi depășit de mașinile de intervenție;
- dacă nu găsești un loc sigur, în loc să te oprești pe loc, continuă-ți deplasarea cu o viteză legală, până când găsești o zonă unde poți trage pe dreapta sau până când ambulanța te poate depăși în siguranță;
- nu trage pe dreapta pe benzile de autobuz sau pe pistele de bicicletă;
- nu traversa intersecția pe roșu în încercarea de a face loc ambulanței;
- dacă banda este suficient de largă și rămâne loc și pentru ambulanță, apropie-te de marginea drumului, fără să depășești linia albă și fără să intri pe pista de biciclete;
- dacă ești pe un drum cu două benzi pe sens sau pe autostradă, treci pe prima bandă atunci când poți face asta în siguranță, doar dacă traficul este în mișcare! Nu te opri pe banda doi.;
- dacă este blocaj, fă culoar pe mijloc astfel: dacă ești blocat pe banda doi, mută-te cât mai în stânga drumului, iar dacă ești pe prima bandă, încearcă să ajungi cât mai pe dreapta.
„Nu traversa intersecția pe roșu în încercarea de a face loc ambulanței, pentru că este contravenție. Dacă este sigur, doar ambulanța va face asta. Dacă nu, va aștepta până când va putea traversa în siguranță. (…)
Echipajele noastre sunt antrenate să depășească în siguranță celelalte autovehicule din trafic, atunci când se deplasează în condiții de urgență (folosind semnale acustice și luminoase)”, scrie pe pagina oficială de Facebook a Serviciului de Ambulanță București.
În ce situații pot trece „pe roșu” la semafor?
Legislația rutieră din România prevede câteva situații în care poți pătrunde în intersecție, chiar dacă semaforul indică culoarea roșie:
- semaforul nu îți este adresat (în intersecții cu două sau mai multe semafoare, câte unul pentru fiecare direcție);
- faci viraj la dreapta și ai un semafor suplimentar verde intermitent;
- semaforul nu se află pe un drum public;
- circulația este dirijată de un agent de poliție care permite accesul în intersecție.
Ce riscă şoferii care trec pe culoarea roşie a semaforului?
Ce riscă şoferii care trec pe culoarea roşie a semaforului?
Pentru trecerea pe roșu, sancțiunea constă într-o amendă de 4-5 puncte. Mai mult, permisul auto va fi suspendat pentru o perioadă de 30 de zile.
În prezent, valoarea unui punct de amendă este plafonată la 165 de lei. Aşadar, vorbim despre o amendă dată în astfel de cazuri în valoare de 660-825 de lei.