Amendă de 1.000 de lei! Ce trebuie să ştie românii care merg la cumpărături?
Recent promulgată de președintele Klaus Iohannis, legea care acordă prioritate femeilor gravide și părinților cu copii de până la 5 ani în locurile publice și la casele de marcat încă nu este aplicată eficient.
Imaginile surprinse cu camera ascunsă de către echipa Observator într-un supermarket arată că, deocamdată, părinții sunt nevoiți să aștepte la coadă ca oricare alt client obișnuit.
Legea, care se aplică atât în instituții publice, cât și în cele private, cere ca femeilor însărcinate și părinților cu copii mici să li se acorde prioritate la:
- casele de marcat
- casierii
- ghișee
Cu toate acestea, implementarea acestei legi este încă rară, iar mulți părinți nu beneficiază de facilități.
Puțini clienți sunt conștienți că pot solicita acest drept angajaților sau funcționarilor publici.
În cazul în care acest lucru nu este respectat, clienții au dreptul să facă o sesizare, iar operatorul economic riscă să fie amendat.
„Neacordarea de prioritate femeilor însărcinate sau persoanelor însoțite de copii până în 5 ani se pedepsește cu amenzi cuprinse între 200 și 1.000 de lei”, explică Bianca Podosu, reporter Observator.
Deși există supermarketuri care au deja case de marcat speciale pentru aceste categorii de persoane, implementarea uniformă și conștientizarea drepturilor rămân în continuare provocări.
„Deşi aceste case de marcat sunt dedicate fie mămicilor, persoanelor cu dizabilităţi sau graviduţelor, ele pot fi folosite şi de restul clienţiilor mai ales atunci când sunt deschise, dar prioritar accesul îi va fi facilitat pentru categoriile menţionate mai sus”, explică Loredana Samoilă, reprezentant magazin.
Ce prevede legea?
Principalele aspecte ale acestei legislații sunt:
- Prioritate la casieriile/ghișeele
Femeile gravide și persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani au prioritate la casieriile, ghișeele și casele de marcat din cadrul entităților publice și private. Cu toate acestea, această prioritate nu se aplică în situația în care aceste locații dispun deja de casieriile, ghișeele sau casele de marcat speciale destinate acestor categorii de persoane.
- Prioritate în instituțiile publice
Femeilor gravide și persoanelor însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani li se acordă prioritate la casieriile, ghișeele și casele de marcat ale instituțiilor publice. Această facilitate este valabilă la nivelul tuturor serviciilor oferite de către aceste instituții.
Totuși, excepția este reprezentată de situațiile în care în instituțiile publice există deja casieriile, ghișeele sau casele de marcat speciale.
- Afișe vizibile
Entitățile publice și private au obligația de a afișa la vedere, în apropierea:
- casierii
- ghișeului
- casei de marcat locurile în care se prestează serviciile, afișe care să informeze cu privire la acordarea priorității femeilor gravide și persoanelor însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani.
Excepția constă în situațiile în care există deja casieriile, ghișeele sau casele de marcat speciale destinate acestor categorii de persoane.
- Locuri de parcare
În spațiile de parcare a entităților publice și private, precum și în cele organizate de acestea:
- se vor amenaja
- rezerva și/sau semnaliza minimum 4% din numărul total al locurilor de parcare
Totuși, nu mai puțin de două locuri pentru parcarea mijloacelor de transport folosite de către:
- femeile gravide
- persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani
Această măsură se aplică în cazul în care numărul locurilor de parcare este mai mare de 10. Dacă numărul acestora este mai mic, dispozițiile legii nu se aplică.
Contravenții și amenzi
Legea mai prevede că:
- Nerespectarea prevederilor stipulate în articolele 1-3 ale legii va fi sancționată cu o amendă cuprinsă între 200 lei și 1.000 lei
- Incălcarea obligațiilor de a amenaja, rezerva și/sau semnaliza locurile de parcare va atrage o amendă cuprinsă între 2.000 lei și 10.000 lei
- Folosirea, fără drept, a locurilor de parcare destinate femeilor gravide și/sau persoanelor însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani va fi sancționată cu o amendă în intervalul de la 2.000 lei la 10.000 lei