Deși mulți șoferi din România și din alte țări europene nu sunt obligați să-și mențină mașina curată, în unele colțuri ale lumii, acest lucru poate deveni o infracțiune. În anumite state, mașinile murdare sunt considerate un pericol pentru siguranța rutieră și un afront la adresa aspectului urban. Astfel, există legi ce sancționează șoferii care nu respectă regulile de curățenie ale vehiculului.

Reguli stricte în Oman unde e important să ai mașina curată

Un exemplu de țară unde curățenia vehiculelor este reglementată este Oman. Aici, conform Poliției Regale din Oman, „conducerea unui vehicul murdar la interior și/sau la exterior” este considerată o infracțiune.

Aceasta poate duce la o amendă de 10 riali omanezi, echivalentul a aproximativ 26 de dolari. Regula este aplicată în mod strict, iar șoferii care nu se conformează pot fi penalizați.

Centrul istoric al orasului Muscat Takia,Oman
SURSA FOTO: Dreamstime, Centrul istoric al orasului Muscat Takia, Oman

De asemenea, șoferii care permit ca murdăria sau alte obstacole să afecteze vizibilitatea din luneta din spate riscă să primească aceleași sancțiuni. Astfel, dacă șoferul nu poate demonstra că are o vizibilitate clară în trafic din cauza murdăriei, poate fi sancționat cu o amendă de 10 riali omanezi.

Deși autoritățile din Oman nu au detaliat motivele pentru aceste reglementări, presa locală și internațională subliniază faptul că regulile de curățenie reflectă o valoare importantă în cultura locală.

Poluarea vizibilă, cum ar fi gunoaiele, vehiculele abandonate sau mașinile murdare, sunt văzute ca o încălcare a normelor sociale și o problemă de ordine publică.

Emiratele Arabe Unite impun sancțiuni mai severe

Situația este similară în Emiratele Arabe Unite, dar aici sancțiunile sunt chiar mai severe. În orașele mari precum Abu Dhabi și Dubai, autoritățile permit șoferilor doar o anumită toleranță față de murdăria vehiculelor.

Potrivit unui articol din Khaleej Times, șoferii care lasă mașinile murdare în locuri publice pot primi amenzi de până la 500 de dirhami, echivalentul a aproximativ 136 de dolari.

În cazuri mai grave, când un vehicul este lăsat într-un loc public pentru o perioadă lungă de timp și se acoperă cu praf, sancțiunile pot ajunge la 3.000 de dirhami (820 de dolari), iar mașina poate fi confiscată.

Regula a fost introdusă în iulie 2019 și se aplică strict în mai multe regiuni, inclusiv în Al Dhafra, zona din Abu Dhabi.

Oficialii municipali au explicat că scopul principal al acestei reglementări este prevenirea pericolelor pentru sănătate și menținerea unui aspect estetic plăcut al orașului.

Implementarea regulei și măsurile de control

Pentru a se asigura că regula este respectată, autoritățile locale efectuează inspecții zilnice ale vehiculelor, iar șoferii care nu își curăță mașina într-un termen de 15 zile pot ajunge să își piardă vehiculul.

Măsura a fost introdusă pentru a proteja atât sănătatea publică, cât și imaginea orașului.

Sursă: Dreamstime

Un localnic din Dubai a povestit experiența sa legată de această regulă:

„Am fost surprins când m-am întors în Dubai, după ce am plecat în vacanță, am primit o amendă pentru că nu mi-am păstrat mașina curată.

Mi-am parcat mașina lângă casa mea și nu era nimeni care să aibă grijă de ea. Acum, înainte de a călători, îmi las mașina la birou și îi dau cheia unuia dintre colegii mei. Parcarea este în interior, iar mașina mea nu va aduna praf în timp ce eu sunt plecat”.

El a explicat că mașina sa, lăsată fără supraveghere, s-a acoperit de praf. Acum, înainte de a călători, o lasă într-un spațiu acoperit, la birou, pentru a evita amenzile.