Șoferii care nu au un aparat etilotest în mașină când sunt opriți de poliție riscă o amendă de 11 euro. Această reglementare se aplică în Franța. Ea este în vigoare de peste 10 ani.
Conform legii, toți conducătorii auto din Franța sunt obligați să dețină un etilotest pentru verificarea alcoolemiei. Aparatul măsoară prezența alcoolului în aerul expirat. Este interzisă conducerea autovehiculelor dacă valoarea alcoolemiei depășește 0,25 mg/l.
Amendă dacă șoferii din Franța nu au etilotest asupra lor
În cazul în care șoferii nu au un etilotest asupra lor, riscă o amendă de 11 euro. Aceste aparate costă aproximativ doi euro și pot fi achiziționate atât din hipermarketuri, cât și din magazinele de cartier.
În România, legea e clară. Potrivit noilor reglementări din Codul Rutier, șoferii prinși sub influența băuturilor alcoolice pot solicita retestarea cu aparatul etilotest în anumite condiții.
De asemenea, polițistul este obligat să efectueze testarea șoferilor dacă observă în mașină recipiente ce pot conține alcool sau dacă șoferul are antecedente.
Când poate polițistul să efectueze testarea șoferilor în România
Conform reprezentanților IGPR, una dintre modificările aduse prevede situațiile obiective în care polițistul trebuie să efectueze testarea șoferilor. Se întâmplă dacă în mașină se observă recipiente care pot conține băuturi alcoolice, care prezintă urme de consum sau substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive. O altă situație este dacă șoferul a comis în mod repetat în ultimii trei ani o contravenție sau a fost condamnat pentru anumite infracțiuni din Codul Penal.
E vorba și de infracțiunile prevăzute de Legea privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri. Se au în vedere și infracțiunile prevăzute de Legea privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.
Conducătorii auto pot cere retestarea
O altă noutate privind testarea șoferilor este posibilitatea ca persoana testată să solicite o a doua testare după 15 minute, dar nu mai târziu de 20 de minute de la primul test. Acest lucru se întâmplă în cazul în care concentrația de alcool în aerul expirat a fost de până la 0,10 mg/L alcool pur. Valoarea juridică va avea rezultatul celei mai mici concentrații de alcool pur în aerul expirat.
Totodată, a fost introdusă reglementarea care permite imobilizarea vehiculului în cazul în care un conducător auto refuză sau nu poate să se supună testării pentru determinarea prezenței alcoolului sau a substanțelor psihoactive în organism. Acest lucru este valabil și dacă nu există o altă persoană disponibilă la fața locului care să preia conducerea vehiculului.