Obligație pentru proprietarii de la bloc. Vecinii trebuie să semneze. Se dă amendă în mod repetat

la bloc

SURSA FOTO: Dreamstime

Amendă de 1.000 de lei pentru românii care stau la bloc! Sancţiunea va fi aplicată de oamenii legii în mod repetat, până se intră în legalitate. România are legi stricte în ceea ce privește asociațiile de proprietari. Despre ce este vorba, mai exact?

Amendă de 1.000 de lei pentru românii care stau la bloc

Polițiștii locali din Arad au identificat și amendat proprietarii a două clădiri de pe străzile Elena Ghiba Birta și Iustin Marșieu. Aceștia nu au respectat obligația de a forma o asociație de proprietari, conform Legii nr. 196/2018.

Această lege spune că, dacă proprietarii nu organizează și nu administrează corect proprietatea comună, toți proprietarii sau reprezentanții lor sunt responsabili legal.

Proprietarii au fost notificați de mai multe ori de către agenții constatatori să înceapă demersurile pentru formarea asociației de proprietari. Conform Legii nr. 196/2018, pentru a-și exercita drepturile și obligațiile asupra proprietății comune, în clădirile cu cel puțin 3 unități locative se formează asociații de proprietari, cu acordul scris a cel puțin jumătate plus unu din numărul proprietarilor (art. 13).

În clădirile cu mai multe tronsoane sau scări, se pot forma asociații separate pentru fiecare tronson sau scară dacă proprietatea comună poate fi delimitată și există branșamente separate pentru fiecare. Dacă există deja o asociație pentru un astfel de condominiu, aceasta se poate diviza pe scări sau tronsoane doar dacă există branșamente separate și cu acordul majorității proprietarilor din asociația care urmează a se diviza.

SURSA FOTO: Dreamstime

Pentru a evita amenda de până la 1.000 lei, care poate fi aplicată repetat până la conformare, DGPL Arad recomandă cetățenilor care locuiesc sau s-au mutat într-un bloc să respecte termenul din Legea nr. 196/2018 pentru formarea asociației de proprietari, adică 12 luni de la intrarea în vigoare a legii.

Explicațiile oferite de Poliția Locală

„Precizăm că proprietarii au fost notificați anterior, în repetate rânduri, de către agenții constatatori, referitor la inițierea demersurilor în vederea constituirii asociației de proprietari.

Conform Legii nr. 196/2018, în scopul exercitării drepturilor și obligațiilor ce le revin asupra proprietății comune, în cazul condominiilor formate din cel puțin 3 unități de proprietate imobiliară, se înființează asociații de proprietari, prin acordul scris a cel puțin jumătate plus unu din numărul proprietarilor imobilului (art. 13).

Menționăm, totodată, faptul că în condominiile cu mai multe tronsoane/scări, se pot constitui asociații diferite pe fiecare tronson/scară numai în situația în care proprietatea comună aferentă tronsoanelor ori scărilor poate fi delimitată și există branșamente separate pe fiecare scară sau tronson.

În cazul în care există deja constituită asociație de proprietari aferentă unui condominiu cu mai multe tronsoane/scări, la propunerea majorității proprietarilor unei scări/tronson, divizarea asociației pe scări sau tronsoane este permisă numai în cazul în care există branșamente separate pe fiecare scară ori tronson, cu acordul majorității proprietarilor din asociația ce urmează a se diviza”, au informat reprezentanții Poliției Locale Arad.