Amenzi de 1.100 de lei pentru vorbitul la telefon în timpul condusului
Conform prevederilor Codului Rutier, vorbitul la telefon în timpul condusului este consemnat drept „conducere distrasă”, provocând anual mai multe accidente decât conducerea sub influența alcoolului. Legislația românească prevede de multă vreme pedepse aspre pentru cei care sunt prinși vorbind la telefon în timp ce conduc. Pentru această practică se acordă atât puncte de penalizare, cât și amenzi de 1.100 de lei.
Statistici recente estimează că cel puțin 23% din toate accidentele de mașină din fiecare an implică utilizarea telefonului mobil, în ciuda faptului că șoferii nu consideră că acest gest banal prezintă un risc major.
Altfel spus, vorbitul la telefon provoacă anual circa 1,3 milioane de accidente, în timp ce 3.331 de persoane au fost ucise și 387.000 au fost rănite în accidente provocate de șoferi distrași. 10% din accidentele auto mortale sunt legate de distragerea atenției șoferului.
Reglementările Uniunii Europene cu privire la „conducerea distrasă”
UE a introdus numeroase reglementări referitoare la conducerea distrasă, inclusiv cele legate de folosirea telefonului mobil în timp ce ne aflăm la volanul mașinii.
Statisticile UE arată încă din 2018 rata mare a accidentelor provocate de această practică, primele locuri în clasament erau ocupate de state precum Austria, țară în care 2% dintre șoferi vorbeau la telefon fără kit hands-free.
Aceeași statistică arată că alți 1,2% țineau telefonul în mână în timpul șofatului.
Potrivit sondajelor UE, șoferii de dube și camioane sunt cei mai predispuși la folosirea dispozitivelor portabile la volan.
Locul doi era ocupat de Republica Cehă, țară în care 2,7% dintre șoferi foloseau telefonul mobil în timpul condusului. Situația nu e cu mult diferită nici în Anglia și Scoția, unde 1,6 % din toți șoferii din au fost observați ținând în mână un telefon mobil în timp ce conduceau.
Vă amintim că începând din ianuarie 2020, amenzile de circulație au crescut substanțial din cauza amânării intrării în vigoare a modificărilor la OUG 114, contestate la CCR, şi a creşterii salariului minim.
Astfel, de la 1 ianuarie 2020, punctul de amendă se va majora de la 145 lei la 223 lei. În plus, potrivit proiectului de lege pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament şi prin care valoarea punctului de amendă era îngheţat şi pentru 2020 la valoarea de 145 lei a fost atacat la Curtea Constituţională de către PSD, iar preşedintele nu îl poate promulga până la decizia Curţii.