Când folosim luminile de avarie responsabil?
Luminile de avarie au rolul de a semnaliza că mașina întâmpină o problemă sau de a avertiza șoferii din spate în cazul în care traficul este blocat și există un pericol.
Sunt însă șoferi care folosesc luminile de „avarii” atunci când vor să staționeze în acele zone unde acest lucru este interzis. Chiar dacă asta înseamnă să perturbe circulația sau, în anumite situații, să o blocheze complet.
„Luminile de avarie se folosesc […] când vehiculul este imobilizat involuntar pe partea carosabilă, când vehiculul se deplasează foarte lent și/sau constituie el însuși un pericol pentru ceilalți participanți la trafic, când autovehiculul sau tramvaiul este remorcat. Conducătorii de autovehicule şi tramvaie trebuie să pună în funcţiune luminile de avarie, în mod succesiv, în ordinea opririi şi în cazul în care această manevră este impusă de blocarea circulaţiei pe sensul de mers”, a precizat Poliția Română într-o postare publicată pe Facebook.
De obicei, utilizarea luminilor de avarie este justificată în următoarele situații de urgență:
- mașina are o defecțiune;
- șoferul, un pasager sau o altă persoană are nevoie de ajutor;
- drumul este blocat sau deteriorat;
- a avut loc un accident rutier.
Sancțiuni pentru staționarea pe avarie fără motiv
Astfel, lipsa unui loc de parcare sau încărcarea bagajelor în mașină nu sunt considerate urgențe. Prin urmare, poliția poate aplica o amendă dacă ești surprins oprit cu avariile pornite fără un motiv justificat, într-o zonă unde acest lucru nu este permis.
Cât este amenda pentru oprire și staționare neregulamentară? Dacă un șofer este găsit oprit neregulamentar, acesta riscă 4 sau 5 puncte de amendă, ceea ce înseamnă o sancțiune între 660 și 825 de lei.
În plus, un conducător auto care își lasă mașina într-o zonă unde staționarea este interzisă poate fi sancționat și pentru parcare neregulamentară, primind 2 sau 3 puncte de amendă, adică între 330 și 495 de lei. Astfel, cuantumul total al amenzii pentru oprire și staționare neregulamentară poate ajunge până la 1.320 de lei.
Luminile de avarie nu sunt destinate să semnalizeze poziția sau staționarea unui vehicul, ci contribuie la creșterea vizibilității acestuia în situații potențial periculoase. Din acest motiv, este important ca luminile de avarie să fie utilizate atât în timpul zilei, cât și noaptea, indiferent de drumul pe care se circulă, iar poliția rutieră este gata să taxeze abaterile.