Amendă de 1 miliard euro pentru Intel

Comisia Europeană (CE) a impus azi o amendă-record de 1,06 miliarde euro producătorului de procesoare Intel şi a indicat grupului american să renunţe urgent la reducerile ilegale de preţuri şi la alte practici anticoncurenţiale menite să elimine din piaţă compania rivală AMD. „Intel a afectat milioane de consumatori europeni prin acţiunile deliberate de eliminare a competiţiei de pe piaţa chip-urilor pentru calculatoare timp de mai mulţi ani”, a declarat comisa

Comisia Europeană (CE) a impus azi o amendă-record de 1,06 miliarde euro producătorului de procesoare Intel şi a indicat grupului american să renunţe urgent la reducerile ilegale de preţuri şi la alte practici anticoncurenţiale menite să elimine din piaţă compania rivală AMD.

„Intel a afectat milioane de consumatori europeni prin acţiunile deliberate de eliminare a competiţiei de pe piaţa chip-urilor pentru calculatoare timp de mai mulţi ani”, a declarat comisarul european pentru Competiţie, Neelie Kroes.

Executivul UE a ajuns la concluzia că Intel a plătit producătorii de computere pentru a-i determina să amâne sau anuleze produse bazate pe procesoarele AMD şi a reziliat reduceri ilegale, confidenţiale de preţuri pentru a se asigura că industria foloseşte în primul rând procesoare Intel.

În plus, CE susţine că gigantul american a plătit ilegal „un retailer important” pentru a determina compania să vândă numai computere bazate pe chip-uri Intel.

Ultimatum pentru Intel de la Comisia Europeană

Comisia a indicat Intel „să înceteze de urgenţă cu practicile ilegale”. Grupul poate oferi în continuare reduceri de preţuri, atâta timp cât sunt legale şi transparente, a arătat CE.

Intel a anunţat miercuri că va contesta hotărârea la Tribunalul european de Primă Instanţă.

„Intel se opune acestei decizii. Considerăm că decizia este incorectă şi ignoră realităţile unei pieţe foarte competitive a microprocesoarelor. Nu a existat absolut niciun prejudiciu adus consumatorilor. Intel va face apel”, a declarat Paul Otellini, preşedinte şi director general al grupului american.

Cea mai mare sancţiune pentru practici anticoncurenţiale

Amenda impusă Intel este cea mai mare sancţiune pentru practici anticoncurenţiale decisă de CE împotriva singure companii, depăşind-o pe cea de 896 milioane euro hotărâtă anul trecut pentru Saint-Gobain.

Totodată, amenda Intel este de două ori mai ridicată decât sancţiunea de 497 milioane euro suportată în 2004 de grupul american Microsoft pentru abuzarea poziţiei dominante pe piaţă.

Comisia a investigat practicile de afaceri ale Intel din 2002 până în prezent şi a ajuns la concluzia că Europa a generat 30% din piaţa mondială acoperită în prezent de grup, evaluată la 22 miliarde euro.

Amenda se plăteşte în 3 luni

Intel trebuie să plătească amenda, echivalentul a 4,15% din cifra de afaceri pe 2008, la 3 luni de la primirea notificării.

Intel are o cotă de piaţă la nivel mondial estimată la 80%, procesoarele produse de grup aflându-se la baza a opt din fiecare zece computere personale. Compania a raportat vânzări de 7,1 miliarde de dolari în primul trimestru.

Plângere de la AMD

Ancheta CE în jurul practicilor Intel a început în 2001, în urma unei plângeri depusă de AMD.

AMD a depus de asemenea o plângere împotriva Intel în Statele Unite, iar primele audieri în acest caz vor începe în 2010.

Intel a mai suportat, anterior, decizii nefavorabile în urma unor anchete similare în Japonia şi Coreea de Sud şi se află în prezent în centrul unei investigaţii derulată de către Securities and Exchange Commission, autoritatea americană de reglementare a pieţei de capital.

Oficialii Departamentului american de Justiţie au anunţat recent că justiţia americană „va sancţiona agresiv” abuzarea poziţiei de piaţă pentru eliminarea rivalilor.

SURSA: Mediafax