Amendă de 10.000 de lei. Șoferii sunt obligați să declare. Legea care intră în vigoare de săptămâna viitoare

proteste transportatori 5

SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Legislația privind e-Transport a fost modificată de guvern printr-o ordonanță de urgență (OUG 129/2024), care a fost publicată în Monitorul Oficial.

Legea privind e-Transport a fost modificată prin OUG

Modificările la e-Transport includ posibilitatea de a modifica denumirile, caracteristicile, cantitățile și contravaloarea bunurilor transportate chiar și după expirarea termenului de valabilitate a codului UIT, dar nu mai târziu de data de 25 a lunii următoare celei în care s-a finalizat transportul bunurilor.

Au fost făcute modificări și în ceea ce privește sancțiunile referitoare la confiscarea contravalorii mărfii.

Cine poate fi sancționat

Declararea în sistemul RO e-Transport a unor cantități diferite față de cele care fac obiectul transportului de bunuri se sancționează cu amendă între 10.000 și 50.000 de lei pentru persoanele fizice, respectiv între 20.000 și 100.000 de lei pentru persoanele juridice.

Aceeași sancțiune se aplică și celor care nu declară în sistemul RO e-Transport datele referitoare la transporturile internaționale de bunuri, astfel încât acestea să poată fi identificate prin codul UIT.

Codul UIT are un termen de valabilitate de 5 zile

Codul UIT are un termen de valabilitate de 5 zile calendaristice, respectiv de 15 zile calendaristice în cazul achizițiilor intracomunitare de bunuri, începând cu data declarată pentru începerea transportului.

Folosirea codului UIT de către transportatorii rutieri după expirarea termenului de valabilitate este interzisă.

Cei care depășesc această perioadă vor fi sancționați cu aceeași amendă.

Sunt sancționați și cei care nu respectă interdicția de a descărca pe teritoriul României bunuri aflate în tranzit, care fac obiectul tranzacțiilor intracomunitare, cu excepția celor destinate depozitării sau formării unui nou transport din una sau mai multe partide de bunuri.

Cum vor fi sancționați transportatorii

Transportatorii vor fi sancționați cu confiscarea contravalorii mărfurilor doar după prima abatere și doar proporțional. Sancțiunea nu va fi de 100% decât într-o singură situație.

În cazul în care, în termen de maximum 12 luni de la prima sancțiune, operatorul economic comite o a doua contravenție, aceasta va fi sancționată cu amendă între 10.000 și 50.000 de lei pentru persoanele fizice sau între 20.000 și 100.000 de lei pentru persoanele juridice, precum și cu confiscarea a 15% din contravaloarea bunurilor nedeclarate.

Când se confiscă contravaloarea bunurilor nedeclarate

Dacă operatorul economic săvârșește o a treia contravenție, pe lângă amenzile menționate, se va confisca și 50% din contravaloarea bunurilor nedeclarate.

Doar începând cu a patra contravenție, pe lângă amenzile aplicate, se va confisca întreaga contravaloare a bunurilor nedeclarate.

Sancțiunea complementară a confiscării nu se aplică în cazul constatărilor ulterioare transportului rutier de bunuri, când acestea sunt înregistrate în documentele justificative și în contabilitatea utilizatorilor pentru perioada corespunzătoare.

Noile prevederi intra în vigoare la finalul săptămânii viitoare.