Amendă de 11.250 de lei. Șoferii care au interzis la volan. Legea se aplică în toată țara

amendă permis de conducere politie

SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Curtea de Apel Oradea a decis dublarea amenzii unui șofer care a fost prins la volan sub influența substanțelor psihoactive. Decizia a fost motivată de faptul că s-a dorit transmiterea unui mesaj puternic șoferului privind respectarea legii.

Șofer prins sub influența substanțelor interzise primește o amendă dublă

Curtea de Apel Oradea a hotărât marți să majoreze semnificativ amenda primită de un șofer în vârstă de 29 de ani, prins conducând sub influența substanțelor interzise. Bărbatul, care a fost testat pozitiv pentru consum de marijuana, va plăti o amendă de 11.250 de lei, aproape dublu față de suma inițială de 6.750 de lei stabilită de instanța de fond.

Tânărul a fost oprit de polițiști în timp ce conducea autoturismul său, avându-și prietena ca pasager. Testul efectuat de autorități a confirmat prezența THC, compus din planta de canabis, în organismul său. Șoferul a recunoscut că, înainte de a fi oprit, fumase împreună cu partenera sa două țigarete care conțineau această substanță.

Un raport medico-legal a arătat că concentrația de substanțe psihoactive era suficientă pentru a-i afecta capacitatea de a conduce în siguranță, transmite bihon.ro.

Decizia instanței de apel

Curtea de Apel Oradea a motivat decizia de majorare a sancțiunii prin necesitatea de a transmite inculpatului un mesaj puternic privind respectarea legii. Valoarea zilei de amendă a fost ridicată de la 30 de lei la 50 de lei, ceea ce a dus la suma finală de 11.250 de lei.

Instanța a subliniat că sancțiunea trebuie să aibă un caracter educativ și să îl determine pe șofer să respecte normele de circulație pe drumurile publice. Totuși, completul a respins cererea Parchetului de a impune o pedeapsă cu închisoarea, considerând că pericolul social al faptei este redus.

Decizia a ținut cont de faptul că bărbatul conducea pe un drum puțin circulat, seara, și că medicii care l-au evaluat au concluzionat că acesta era coerent, calm și nu prezenta tulburări evidente de comportament.

Deși completul a menționat că șoferul a fost anterior condamnat cu suspendare pentru un accident mortal, această infracțiune nu a fost considerată un factor agravant în cazul actual.

Curtea a precizat că decizia trebuie să fie strict legată de fapta comisă, respectiv conducerea sub influența substanțelor interzise.