Nerespectarea programului cu publicul, poate atrage amenzi de până la 2.000 de lei
Nerespectarea programului cu publicul, poate atrage amenzi usturătoare! În România, unitățile economice de vânzare cu amănuntul și unitățile comerciale care oferă servicii de piață au un rol important, motiv pentru care au și multe obligații.
Una dintre ele este afișarea orarului de funcționare și respectarea sa. Această obligație este reglementată prin lege. Nerespectarea ei poate atrage după sine sancțiuni contravenționale.
Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă reglementează principiile generale referitoare la desfăşurarea activităţii comerciale. Conform ei, atât unităţile de vânzare cu amănuntul, cât şi unitățile comerciale ce oferă servicii de piaţă pot fi deschise publicului în fiecare zi a săptămânii.
Concret, comercianții români au posibilitatea să-și aleagă programul de lucru cu publicul și sunt obligați să-l respecte. Ei trebuie să expună orarul de funcționare la intrare, astfel încât să poată fi observat din afara unității comerciale.
În caz contrar, organele de control abilitate ale Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), cât și ale primăriilor au dreptul să aplice sancțiuni cuprinse între 200 de lei și 2.000 de lei persoanelor fizice și între 400 de lei și 4.000 de lei persoanelor juridice.
Este interzis să faci așa ceva într-un supermarket din România
De altfel, în România, fiecare supermarket are propriile reguli. În cazul în care un client nu le respectă, poate fi dat afară sau poate fi amendat.
Furtul poate duce la deschiderea unui dosar penal, interzicerea accesului în magazinul respectiv și sesizarea autorităților competente. Sancțiunile pentru furt variază. Se ține cont dacă infractorul este la prima abatere sau recidivist. Valoarea obiectului furat, violența și utilizarea armelor influențează sentința.
Hărțuirea de orice fel, fie verbală sau fizică, nu este tolerată. Personalul supermarketului are obligația de a interveni imediat în astfel de cazuri. Dacă este necesar, trebuie să dea afară hărțuitorul.
Deteriorarea intenționată a bunurilor materiale reprezintă o încălcare a regulilor supermarketului. În cazul în care daunele materiale sunt provocate de copii, părinții sunt răspunzători doar dacă nu i-au supravegheat pe cei mici. Este esențial de reținut că cei care deteriorează în mod intenționat produsele vor fi dați afară din supermarket și pot fi trași la răspundere pentru daunele cauzate.