Tribunalul Alba a considerat că fapta nu prezenta un pericol social ridicat și a decis înlocuirea amenzii cu un simplu avertisment.

Cum s-a ajuns la amendă?

Incidentul a avut loc pe 5 septembrie 2023, pe strada Toporașilor din Alba Iulia. Taximetristul, în vârstă de 73 de ani, și-a parcat autoturismul în stația de taxi, însă roțile din spate depășeau marcajul și ocupau o parte dintr-un loc rezervat persoanelor cu dizabilități. Poliția Locală l-a amendat cu 2.000 de lei, invocând legislația care interzice ocuparea acestor locuri de către persoane neautorizate.

Argumentele șoferului

Taximetristul a contestat amenda în instanță, susținând că:

  • Locul destinat persoanelor cu handicap era deja ocupat de un alt autoturism.
  • Nu a blocat accesul la acel loc, iar între mașina sa și vehiculul parcat în față exista spațiu suficient pentru manevre.
  • Fiind taxi, putea muta oricând mașina dacă era nevoie.
  • Amenda de 2.000 de lei era disproporționată în raport cu fapta comisă.

Ce a decis instanța?

Tribunalul Alba a analizat probele, inclusiv fotografiile din dosar, și a stabilit că deși șoferul a încălcat legea, gravitatea faptei era redusă. Judecătorul a considerat că prezența taximetristului în apropiere și posibilitatea de a muta mașina diminuau riscul creat.

„Se constată că locul de parcare era deja ocupat de un alt vehicul și că apelantul nu a creat o situație care să împiedice utilizarea acestuia”, se arată în motivarea instanței.

În urma acestor concluzii, amenda a fost anulată și înlocuită cu un avertisment.

Ce înseamnă această decizie pentru alți șoferi?

Cazul demonstrează că sancțiunile pot fi contestate în instanță, mai ales atunci când există circumstanțe atenuante. Șoferii care consideră că au fost amendați abuziv pot folosi acest precedent pentru a-și susține cauza. Totuși, instanțele analizează fiecare caz în parte, iar succesul unei contestații depinde de dovezile prezentate.

Această hotărâre subliniază importanța respectării regulilor de circulație, dar și necesitatea aplicării sancțiunilor într-un mod echitabil, ținând cont de contextul fiecărei situații.

Ce spune legea

De menționat faptul că locurile de parcare destinate persoanelor cu dizabilități nu trebuie să fie ocupate de alte mijloace de transport. Potrivit unui fragment din Legea nr. 145/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, art. 100 arată:

„g) parcarea altor mijloace de transport pe locurile de parcare adaptate, rezervate şi semnalizate prin semn internaţional pentru persoane cu handicap, cu amendă de la 2.000 lei la 10.000 lei şi ridicarea mijlocului de transport de pe locul de parcare respectiv”, se arată în lege.

Art. 65 arată: „(2) Persoanele cu handicap sau reprezentanţii legali ai acestora, la cerere, pot beneficia de un card-legitimaţie pentru locurile gratuite de parcare. Autovehiculul care transportă o persoană cu handicap posesoare de card-legitimaţie beneficiază de parcare gratuită”.