Amendă de 20.000 de lei pentru o brutărie. Acțiunea a fost desfășurată ca urmare a unei dispoziții din partea președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Cristian Popescu Piedone.

Brutăria a primit o amendă de 20.000 de lei

Potrivit comunicatului emis de CJPC Satu Mare, scopul acestui control a fost verificarea respectării legislației în vigoare de către brutărie.

În urma inspecției, au fost descoperite mai multe nereguli, ceea ce a dus la aplicarea unei amenzi contravenționale de 20.000 de lei și la măsura opririi temporare a activității unității până la remedierea deficiențelor constatate.

De asemenea, au fost retrase definitiv produsele care nu respectau condițiile de păstrare. Printre cele mai grave probleme identificate se numără: informarea incompletă a produselor de patiserie, lipsa condițiilor de păstrare corespunzătoare și absența valorilor nutriționale pe etichete pentru produse precum pogăcele cu jumări și ceapă sau croissantul cu cașcaval.

„În urma neregulilor constatate de comisarii sătmăreni, operatorul economic a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de 20.000 de lei, s-a dispus măsura opririi temporare a prestării serviciului până la remedierea deficienţelor şi retragerea definitivă a produselor care nu respectă condiţiile de păstrare”, a transmis autoritatea.

ANPC, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor
SURSA FOTO: Inquam Photos/ Alexandra Pandrea

În spațiul de producție au fost descoperite deteriorări ale pavimentului și ale pereților

Mai mult, în spațiul de producție au fost descoperite deteriorări ale pavimentului și ale pereților. Totodată, utilajele (cernătorul și feliatorul de pâine) erau necurățate și prezente cu rugină.

În același timp, dospitorul era murdar, cu rafturi necurățate și cu o ușă avariată, cu chederul murdar și rupt. În plus, tăvile folosite pentru coacere erau foarte uzate, ruginite și înnegrite de arsură.

Un alt punct critic a fost frigiderul destinat materiei prime, care prezenta chedere necurățate și rupte. Aceste nereguli au fost sancționate cu severitate, iar autoritățile au subliniat importanța respectării standardelor igienico-sanitare și de informare a consumatorilor în unitățile de alimentație publică.

Anterior, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a verificat 46 de operatori economici, constatând numeroase abateri de la normele de igienă și siguranța alimentelor.

Ca urmare, au fost aplicate 33 de amenzi în valoare totală de 323.000 de lei. Totodată, a emis 3 avertismente și 30 de invitații pentru clarificări suplimentare.