Un restaurant de pe plaja Tuzla funcționa fără autorizație
Activitatea unui restaurant de pe plaja Tuzla a fost suspendată vineri, 9 august 2024, pentru că funcționa fără autorizație. În urma verificărilor, activitatea unităţii a fost suspendată, iar aceasta a fost sigilată. Persoana fizică responsabilă a fost sancționată cu o amendă de 20.000 de lei, conform OUG nr. 28/1999.
„În urma verificărilor, activitatea unităţii a fost suspendată, iar aceasta a fost sigilată”, se arată într-un comunicat de presă transmis, vineri, de IPJ Constanța.
Probleme mari pentru părinți în Satul de Vacanță din Mamaia
De altfel, inspectorii de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au descoperit jucării nesigure în Satul de Vacanță din Mamaia, jucării care pot pune în pericol sănătatea sau chiar viața copiilor. Pentru unele dintre ele au fost deja emise alerte la nivel european.
În plus, aceste jucării nu au etichetele corespunzătoare și nu indică numele importatorului sau distribuitorului.
„Recomand consumatorilor, mai ales părinţilor, să fie foarte atenţi, atunci când achiziţionează jucării, suveniruri şi alte obiecte, dar şi servicii diverse. Vacanţa trebuie să fie un prilej de bucurie şi să nu se transforme în adevărate drame sau tragedii, din cauza acestor lucruri care pot pune în pericol sănătatea sau chiar viaţa lor sau a copiilor lor”, transmite preşedintele interimar ANPC, Sebastian Hotca, printr-un comunicat de presă.
Etichetele produselor nu prezentau informații complete
Inspectorii ANPC au descoperit în Satul de Vacanţă din Mamaia produse textile cu etichete incomplete privind compoziţia materialelor, dar și articole periculoase, cum ar fi bricege care pot răni, lasere care pot afecta vederea și tatuaje temporare care se aplică direct pe piele.
ANPC a verificat 11 comercianți din diverse domenii, inclusiv:
- servicii de agrement;
- vânzare de produse nealimentare;
- jucării;
- articole de plajă;
- ochelari;
- produse textile.
În urma controalelor, au fost date 12 amenzi în valoare totală de 53.000 lei, s-au emis două avertismente și s-a decis retragerea definitivă de la vânzare a produselor neconforme. Au fost găsite probleme și la echipamentele de agrement, precum:
- scaune deteriorate, cu rupturi sau exfolieri;
- centuri de siguranță lipsă sau stricate;
- instalații electrice de semnalizare în stare proastă.
ANPC a efectuat controalele împreună cu reprezentanții ISCIR Constanța, având și sprijinul Jandarmeriei Române din Constanța.