Autoritatea americană pentru protecţia consumatorilor (CPSC) a anunţat că producătorul de jucării Mattel a fost condamnat să plătească o amendă record de 2,3 milioane de dolari pentru că a comercializat jucării care conţineau plumb.

Comisia americană pentru protecţia consumatorilor a apreciat că Mattel şi filiala sa Fisher-Price a important şi vândut, în cunoştinţă de cauză, jucării cu vopsea şi alte elemente care conţineau o cantitate de plumb mai mare decât limita legală, fixată în 1978, anunţă Mediafax.

În jur de 95 de modele de jucării vândute în 2007 depăşeau această limită, între care şi 900.000 de maşinuţe şi numeroare accesorii pentru păpuşa Barbie. Aceastea au fost retrase de la comercializare, în august şi septembrie, precum şi 1,1 de milioane de jucării marca Fisher Price.

„Această amendă trebuie să îi facă pe fabricanţii de jucării să înţeleagă că CPSC este decisă să protejeze siguranţa copiilor şi să le reducă expunerea la plumb”, a spus preşedintele interimar al comisiei, Thomas Moore.

Scandalul jucăriilor cu plumb, încă din 2007

Scandalul cu jucăriile contaminate cu plumb a ieşit la iveală în toamna lui 2007 şi a implicat şi alţi fabricanţi de jucării.

În urma retragerilor masive de pe piaţă a acestor jucării, China a acceptat să renunţe la utlizarea vopselurilor cu plumb în fabricarea jucăriilor, exportate în Statele Unite.

Consumul de plumb poate provoca saturnism, care generează colici, encefalopatie, împiedicând dezvoltarea intelectuală a copilului, anemie şi afecţiuni renale.

SURSA: Mediafax