Conform Inspectoratului de Poliție Județean Dolj, adăpostul de animale era situat pe o parcelă de teren neîmprejmuită, în afara localității. În cadrul verificărilor, polițiștii au descoperit 63 de țarcuri improvizate din plasă de sârmă, fiecare găzduind între unu și nouă câini de diverse talii, majoritatea fiind de rasă comună.

Aceste animale erau nevoite să trăiască în noroi, iar țarcurile erau supraaglomerate

Țarcurile nu aveau pardoseală, animalele fiind nevoite să trăiască în noroi. În plus, cuștile amplasate în interiorul țarcurilor erau supraaglomerate. Într-unul dintre țarcuri, polițiștii au găsit 25 de pisici, iar în total au fost identificate 143 de exemplare canine și un număr semnificativ de feline.

Având în vedere condițiile precare în care erau ținute animalele, polițiștii au constatat că 21 de câini și 10 pisici necesitau plasarea urgentă într-un adăpost autorizat. Aceste animale, aflate într-o stare de sănătate precară, au fost preluate și transferate într-un adăpost specializat din județul Ilfov, conform ag. șef Mihaela Sadoveanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj.

„În ziua de 12 decembrie 2024, polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor au desfășurat activități pentru verificarea respectării condițiilor de bunăstare a animalelor. Astfel, polițiștii s-au deplasat în comuna Bulzeşti, sat Seculești, unde, în extravilanul localității, a fost identificat un adăpost canin, neautorizat deținut de o femeie, de 52 de ani, din Craiova.

La fața locului, polițiștii au constatat ca adăpostul este reprezentat de o parcelă de teren, neîmprejmuită, pe care au fost amplasate 63 de țarcuri, confecționate din plasă de sârmă, în fiecare țarc fiind adăpostite între 1- 9 exemplare canine de diferite talii, majoritatea fiind de rasă comună”, au precizat reprezentanții Inspectoratului de Poliției Județean (IPJ) Dolj.

câini
SURSA FOTO: Dreamstime

Polițiștii au stabilit că acestea vor rămâne sub monitorizarea autorităților

În ceea ce privește restul animalelor, polițiștii au stabilit că acestea vor rămâne sub monitorizarea autorităților, până la identificarea unor soluții suplimentare pentru bunăstarea lor.

Proprietara adăpostului a fost sancționată contravențional conform Legii 205/2004 privind protecția animalelor, primind o amendă în valoare de 3.000 de lei. De asemenea, aceasta a fost avertizată în baza OUG 155/2001 și OUG 55/2002, care reglementează gestionarea animalelor fără stăpân.

„Într-unul dintre țarcuri, poliţiştii au constatat că erau aproximativ 25 de exemplare feline. Procedând la inventarierea animalelor, polițiștii au identificat 143 de exemplare canine, care nu beneficiază de un adăpost corespunzător, animalele fiind expuse intemperiilor, în majoritatea țarcurilor nefiind condiții corespunzătoare.

Având în vedere condițiile în care sunt adăpostite animalele, precum şi starea de întreținere necorespunzătoare, polițiștii au stabilit faptul că pentru de 21 de exemplare canine și 10 exemplare feline se impune emiterea unui ordin de plasare în adăpost, animalele fiind încredințate unei asociații care oferă servicii de adăpostire a animalelor care fac obiectul unui ordin de plasare în adăpost”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj, ag. șef Mihaela Sadoveanu.