Amendă de 3.000 de lei pentru români. Interdicția se aplică pe 1 decembrie 2024

oameni romani bucuresti

SURSA FOTO: Dreamstime

Alegeri parlamentare 2024. Vânzarea și consumul de băuturi alcoolice vor fi interzise în apropierea secțiilor de votare. Aceasta nu este însă singura interdicție care va fi impusă în ziua scrutinului.

Alegeri parlamentare 2024. Vânzarea și consumul de băuturi alcoolice în apropierea secțiilor de votare, interzise

Alegeri parlamentare 2024. Pe 1 decembrie 2024, în ziua alegerilor pentru membrii Senatului și Camerei Deputaților, sunt interzise vânzarea și consumul de băuturi alcoolice în raza de 500 de metri față de secțiile de votare. Încălcarea acestei reglementări poate atrage amenzi de până la 3.000 de lei. Legea stipulează, de asemenea, și alte fapte care pot duce la sancțiuni contravenționale sau chiar la pedeapsa cu închisoarea.

În ziua alegerilor parlamentare, nicio persoană nu are voie să rămână în locurile publice din zona secției de votare sau în sala de vot mai mult decât timpul necesar pentru exercitarea dreptului de vot. Această regulă nu se aplică membrilor biroului electoral al secției de votare, operatorilor de calculator, persoanelor desemnate pentru menținerea ordinii și personalului tehnic.

Legea prevede că „președintele biroului electoral al secției de votare este obligat să ia măsurile necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiții. În acest scop, puterile lui se întind și în afara localului secției de votare, până la o distanță de 500 metri”.

Legea interzice comercializarea sau consumul de alcool la o distanță mai mică de 500 de metri de secțiile de votare, iar încălcarea acestei reglementări poate atrage amenzi cuprinse între 2.200 și 3.000 de lei.

Votul va rămâne secret

Votul se desfășoară în mod secret, iar orice fotografiere sau filmare a buletinului de vot de către alegători este interzisă, constituind o contravenție. De asemenea, este interzis ca votul să fie exprimat în numele altui alegător, iar votul trebuie realizat separat, în cabine închise.

Încălcarea secretului votului, prin orice mijloace, este sancționată contravențional, iar în cazul unui membru al biroului electoral, pedeapsa poate ajunge la închisoare de la 6 luni la 3 ani, precum și la interzicerea unor drepturi.

Propaganda electorală este interzisă atât în interiorul secției de votare, cât și în jurul acesteia. În plus, este interzisă oferirea sau promisiunea de beneficii sau recompense de orice fel pentru a stimula participarea la vot.

Campania electorală pentru alegerile pentru Senat și Camera Deputaților se încheie pe 30 noiembrie, la ora 7:00, iar continuarea propagandei după această dată, inclusiv în ziua votului, poate atrage o amendă între 2.200 și 3.000 de lei.

În timpul procesului de votare, ștampila de vot trebuie returnată, iar utilizarea acesteia în alte scopuri este strict interzisă.