Reguli la bloc 2024. Românii care fac grătar pe balcon sau în fața scării riscă amenzi usturătoare
Reguli la bloc 2024. Românii care locuiesc la bloc și fac grătare pe balcon sau în fața scării riscă amenzi considerabile, din cauza încălcării regulilor de conviețuire socială.
Mulți români recurg la acest obicei „pe ascuns”, mai ales cu ocazia sărbătorilor, cum ar fi 1 Mai, Paștele sau Crăciunul și Anul Nou.
Totuși, conform Legii 54/2012, care reglementează activitățile de picnic, locatarii care încalcă aceste reglementări riscă amenzi cuprinse între 1.000 și 3.000 de lei.
Totuși, autoritățile locale au obligația de a amenaja locuri speciale pentru organizarea picnicurilor și grătarelor.
În Capitală și în împrejurimi, grătarele pot fi organizate în următoarele locații:
- Comana (pe malul lacului Comana și în pădurile din jur);
- Lacul Mihăilești (lacul de acumulare Mihăilești, județul Giurgiu);
- Pădurea și lacul Cernica;
- Pădurea Brănești;
- Parcul Mogoșoaia.
Aceste fapte constituie contravenții și se sancționează ca atare
Amenda pentru aprinderea focului în spații neamenajate sau în spații amenajate fără supraveghere variază între 2.000 și 5.000 de lei. De asemenea, desfășurarea activităților de picnic în afara zonelor special amenajate și/sau indicat pentru acestea poate atrage o amendă între 1.000 și 3.000 de lei.
Pentru distrugerea, modificarea sau degradarea panourilor informative, a marcajelor, indicatoarelor, construcțiilor sau împrejmuirilor din spațiile special amenajate, se aplică o amendă între 100 și 500 de lei.
De asemenea, nerespectarea orarelor de picnic, parcarea în zone neamenajate, satisfacerea necesităților fiziologice în locuri neamenajate, utilizarea produselor de igienă personală la mai puțin de 30 de metri de cursurile de apă sau spălarea vaselor în apele din apropiere poate atrage o amendă între 100 și 200 de lei.
Mai poți primi amendă și pentru:
- hrănirea animalelor sălbatice, îndepărtarea, rânirea sau distrugerea plantelor, animalelor, rocilor sau a altor elemente ale cadrului natural și/ sau construit;
- postarea de semne sau mesaje; nepăstrarea liniștii, deranjarea comunităților locale, a vieții sălbatice sau a altor vizitatori.
Folosirea grătarului la bloc prezintă și riscuri de siguranță
Amintim că folosirea grătarului pe balcon implică riscuri semnificative de siguranță. O clipă de neatenție poate duce la un accident grav, cu urmări tragice. În cazul în care poliția este chemată în astfel de situații, persoana responsabilă se poate confrunta cu sancțiuni severe.
Amenzile pentru aprinderea unui grătar pe balcon pot ajunge până la 5.000 de lei, iar aceleași sancțiuni sunt aplicabile și celor care folosesc grătarul în spațiile din fața blocului.
Astfel, grătarele pot fi utilizate doar în zonele amenajate special pentru acest scop, dar chiar și în aceste locuri există reguli care trebuie respectate. Persoanele care folosesc aceste spații pentru grătar trebuie să supravegheze continuu flacăra, pentru a preveni orice posibil incendiu de vegetație. Mai multe puteți afla aici.