Codul Rutier prevede mai multe reguli atât pentru șoferi, cât și pentru pietoni. Ele sunt menite să asigură o bună desfășurare a circulației pe drumurile publice și protejarea vieților participanților la trafic. În acest context, nerespectarea lor poate atrage diferite sancțiuni.

Codul Rutier prevede mai multe obligații pentru șoferi

În anumite cazuri, amenzile pot fi de sute sau chiar mii de lei. Pe lângă acestea, șoferii pot române fără permis sau certificatul mașinii.

Una din regulile esențiale ține de curățenia mașinii. Fiecare participant la trafic trebuie să fie atent la condiția în care se află mașina, înainte de a ieși cu ea pe domeniul public.

Această condiție devine și mai importantă, în contextul în care se aproprie sezonul rece, iar drumurile publice pot fi acoperite de noroi, mâzgă, gheață sau zăpadă.

Un alt aspect important este vizibilitate pentru șoferi. Mai precis, toate vehiculele ar trebui să aibă ștergătoare funcționale pentru a curăța parbrizul și luneta.

mașini, șoferi, trafic
SURSA FOTO: Dreamstime

Șoferii care circulă pe drumurile publice trebuie să aibă geamurile curate

Potrivit legii din România, șoferii care circulă pe drumurile publice trebuie să aibă geamurile curate. Astfel, cei care circulă cu autoturisme murdare riscă să fie sancționați.

Amenda poate ajunge chiar până la 3.300 de lei, dacă șoferii circulă cu vehicule foarte murdare, în urma cărora se desprind bucăți de pământ sau noroi.

Este interzisă conducerea unui vehicul care are numerele de înmatriculare acoperite cu noroi sau zăpadă

Legea arată și că este interzisă conducerea unui vehicul care are numerele de înmatriculare acoperite cu noroi sau zăpadă.

Șoferii aflați în această situație riscă să primească o amendă de până la 495 de lei, respectiv 2-3 puncte de amendă.

Amenzi considerabile se aplică și în cazul șoferilor care stropesc pietonii aflați pe trotuar. În astfel de cazuri, amenda este cuprinsă între 1.500 și 3.000 de lei.

„Constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în Clasa a IV-a de sancțiuni […] pătrunderea pe drumurile publice modernizate cu un vehicul care are pe roți sau pe caroserie noroi ce se depune pe partea carosabilă ori din care cad sau se scurg produse, substanțe sau materiale ce pun în pericol siguranța circulației”, arată Art. 102 (26) din legea rutieră.