Alarmele auto îți pot aduce amenzi uriașe

Șoferii din România trebuie să fie extrem de atenți nu doar la conduita pe șosele, ci și la diversele echipamente instalate pe autovehicule, pentru a evita amenzile usturătoare. Una dintre cele mai frecvente greșeli, aparent minore, dar cu consecințe serioase, este montarea incorectă a alarmelor auto.

Conform Codului Rutier, alarmele auto care nu respectă anumite specificații pot atrage sancțiuni financiare semnificative.

Codul Rutier din România și alte reglementări conexe stipulează clar cerințele pentru alarmele auto. Șoferii care nu le respectă riscă să fie amendați.

În primul rând, durata sunetului emis de alarmă nu trebuie să depășească un minut. De asemenea, intensitatea sonoră trebuie să fie în limitele specificate de Ordinul Ministerului Sănătății nr. 536/1997, care stabilește un prag fonic maxim de 35 de decibeli pe timpul zilei și 25 de decibeli pe timpul nopții.

Pentru a se conforma reglementărilor, șoferii trebuie să se asigure că alarmele auto montate respectă specificațiile tehnice impuse. De exemplu, alarmele extrem de sensibile, care se declanșează la trecerea altor vehicule în apropiere, sunt strict interzise. Codul Rutier impune aceste restricții pentru a preveni falsele alarme și poluarea fonică inutilă.

masini soferi trafic
SURSA FOTO: Dreamstime

Sancțiunile pe care le primesc șoferii care nu respectă legea

Șoferii care ignoră aceste reglementări și montează alarme auto care nu corespund cerințelor se pot confrunta cu sancțiuni din clasa a IV-a de sancțiuni.

Acestea includ amenzi care variază între 9 și 20 de puncte. Luând în considerare valoarea actuală a unui punct de amendă, aceasta se traduce în sume cuprinse între 1.485 și 3.300 de lei.

”Se interzice montarea pe vehicule a sistemelor sonore antifurt care se declanșează la trecerea, în imediată apropiere, a altui vehicul.”, stipulează textul de lege.

Mulți șoferi consideră că montarea unei alarme auto este un pas necesar pentru protejarea vehiculului împotriva furturilor. Totuși, pentru a evita amenzile și eventualele complicații legale, este esențial ca aceste dispozitive să fie în conformitate cu legislația în vigoare.

Ignorarea acestor reglementări nu doar că poate duce la sancțiuni financiare semnificative, dar poate crea și neplăceri în rândul vecinilor sau al altor participanți la trafic.