Românii care stau la bloc riscă să primească o amendă de până la 4.000 de lei pentru o greșeală comună, potrivit prevederilor ANRE. Legea este destul de clară în această privință. Despre ce este vorba?
Amendă de 4.000 de lei pentru proprietarii de apartamente. Obligatoriu pentru cei care au termopane
Amendă pentri cei care au termopane. Românii care stau la bloc și comit o greșeală destul de banală pot primi o amendă de până la 4.000 de lei. Este vorba despre o prevedere a Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Pe lângă regulile administrative, legea stabilește norme stricte pentru viața la bloc. De exemplu, proprietarii de apartamente cu geamuri termopan trebuie să fie atenți la unele reglementări esențiale. Sunt vizate în mod special cele montate în bucătării.
Potrivit legii, cetățenii care locuiesc la bloc și folosesc aragaz sau centrale termice riscă amenzi semnificative dacă nu respectă anumite reguli.
ANRE a stabilit noile cerințe tehnice
Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a stabilit noile cerințe tehnice, printr-un ordin Ordin emis în 2009.
Conform acestora, locatarii apartamentelor au obligația de a asigura un volum minim de aer în încăperi și ventilare adecvată pentru siguranța utilizatorilor.
În acest fel, le revine sarcina legală de a instala detectoare de gaz automate.
Amintim că acestea au rolul de a asigura închiderea automată a conductelor de alimentare cu gaze când crește concentrația de metan.
Normele menționate sunt foarte importante
Normele menționate sunt foarte importante, deoarece previn acumularea de gaze nocive și asigură un mediu sigur în locuințele dotate cu feronerie termopan.
Cei care nu respectă aceste reguli pot primi amenzi care încep de la 2.000 de lei și ajung până la 4.000 de lei. Mai mult, se poate merge până la întreruperea furnizării cu gaze în unele situații.
Feroneriile trebuie să fie adecvate pentru a preveni accidentele
Normele stabilite de ANRE arată și că feroneriile trebuie să fie adecvate în apartamentele unde sunt instalate aparate pe bază de gaze. Astfel, șansele de accident vor scădea considerabil.
Potrivit normelor, acestea trebuie să reziste la presiuni de cel puțin 1.180 Pa și să aibă o suprafață minimă de 0,03 mp pentru fiecare metru cub de volum net în clădiri din beton armat, respectiv 0,05 mp în construcții din zidărie.
Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) dorește asigurarea unei ventilații adecvate prin aceste cerințe.
Un alt scop este prevenirea acumulărilor de gaze periculoase în interiorul locuințelor.