Apelurile abuzive la numărul de urgență 112 sunt pedepsite în România. Cei care sună fără un motiv întemeiat sau care fac glume sunt trași la răspundere, așa cum s-a întâmplat și cu un tânăr din județul Dâmbovița.
Alertă falsă despre influențarea votului în comuna Petrești
Apel fals de urgență. Pe 25 noiembrie 2024, un tânăr de 24 de ani din comuna Petrești a apelat serviciul de urgență 112, semnalând că tatăl său ar fi fost influențat de persoane externe să voteze pentru un anumit partid, în schimbul unui litru de alcool și mâncare. În urma intervenției polițiștilor de la Secția nr. 10 Poliție Rurală Petrești, s-a stabilit că acuzațiile tânărului nu erau justificate.
Se pare că în acea seară, între apelant și tatăl său a avut loc o discuție în contradictoriu, în cadrul căreia tânărul l-a înjurat pe bărbatul în vârstă și a apelat nejustificat numărul de urgență 112. La fața locului, polițiștii au aflat că tatăl nu a fost influențat de nici o persoană pentru a vota într-un anumit mod și că nu a primit niciun fel de bunuri sau stimulente pentru a face acest lucru.
În urma cercetărilor, apelantul a fost sancționat cu o amendă de 4.000 de lei, conform prevederilor Ordonanței de Urgență nr. 34/2008, care reglementează apelarea abuzivă a serviciilor de urgență. Polițiștii au subliniat importanța utilizării corecte a numărului 112, care trebuie folosit doar în cazuri reale de urgență, atunci când viața sau siguranța unei persoane este în pericol.
Apel fals de urgență. Folosirea nejustificată a liniei de urgență poate împiedica intervenția rapidă în cazuri de reală necesitate, punând astfel în pericol viețile altor persoane care ar putea avea nevoie de ajutor imediat. Autoritățile îndeamnă cetățenii să apere corect numărul de urgență și să evite apelurile false sau nefondate.
Apel fals de urgență. Ce se întâmplă dacă suni din greșeală la 112?
Apel fals de urgență. Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) are pe site-ul său o pagină dedicată întrebărilor cu privire la numărul de urgență 112.
Printre ele se numără și întrebarea ”ce se întâmplă dacă suni din greșeală la 112?”. Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) precizează că, în cazul unei greșeli, este important să nu închizi apelul. Este bine să rămâi în apel și să informezi operatorul că nu este vorba despre nicio urgență și că ai apelat din greșeală.
”Dacă ați sunat la 112 din greșeală, nu închideți! Rămâneți la telefon, informați operatorul că nu aveți o urgență și că ați apelat din greșeală!”, spune STS.