Amendă de 40.000 de lei pentru Banca Românească

Sancţiunea aplicată de Protecţia Consumatorului este însoţită de obligativitatea modificării a 27.000 de contracte.

O nenorocire nu vine niciodată singură. Este valabil şi în cazul Banca Românească, entitate cu capital grecesc.

Pe lângă faptul că banca-mamă a avut lacătul pe uşă în cea mai mare parte a verii fiind în faliment de facto faţă de deponenţi, instituţia de credit din România are propriile-i probleme. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului a amendat Banca Românească cu 40.000 lei, pentru încasare nelegală de comisioane, şi a obligat banca să modifice 27.000 contracte până pe 3 septembrie, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, Marius Dunca, preşedintele ANPC.

Acesta a spus că este vorba despre două tipuri de credite, respectiv unul ipotecar şi unul de nevoi personale, pentru care banca a încasat unele comisioane, începând din 2010, modificând contractele originale din 2006. "Vreau să anunţ că am sancţionat un operator financiar-bancar cu 40.000 de lei şi am dispus şi măsură complementară de aducere la conformitate a tuturor contractelor, în termen de 30 de zile. Vorbesc despre operatorul financiar Banca Românească", a afirmat Marius Dunca.

Astfel, pentru un credit ipotecar din 2006 comisionul de analiză era zero iar comisionul de administrare a creditului era de 1% care se achită din credit la data primei utilizări. Cu toate acestea, banca a perceput din 21 iunie 2010 până la momentul analizării petiţiilor şi un comision de administrare cont curent, iar conform OG 50, aliniatul 36, pentru creditul acordat creditorul poate percepe numai comision de analiză dosar, comision de administrare sau comision de administrare cont curent.

ANPC a precizat că banca deţine, la 30 iunie 2015, un număr de aproximativ 12.000 de contracte de credit ipotecar. Dunca a declarat că, din acest moment, banca nu mai are voie să încaseze comisionul, iar consumatorii pot da în judecată operatorul financiar pentru recuperarea banilor încasaţi fără temei legal.

De asemenea, ANPC a mai analizat un credit de nevoi personale. În prima fază comisionul de analiză era zero, comisionul de administrare a creditului era zero, iar comisionul de monitorizare a creditului era de 0,3% care se achita lunar împreună cu rata de credit. Pe graficul de rambursare apare în 2010 o majorare a comisionului de administrare de la zero la 0,3%, deşi în actul adiţional se precizează că este zero. Banca are 15.000 de contracte în această situaţie. Dunca a spus că banca a fost amendată cu câte 20.000 de lei pentru neregulile găsite la cele două tipuri de contracte.

Banca: Nu am comisionat adiţional clienţii 

La rândul său, Banca Românească susţine că nu a comisionat adiţional clienţii şi că va contesta procesele verbale şi ordinele emise de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) după ce instituţia a amendat operatorul financiar cu 40.000 de lei şi l-a obligat să modifice 27.000 de contracte de credit. 

'Implementarea Ordonanţei de Urgenţă 50 (privind contractele de credit pentru consumatori – n.r.) de către Banca Românească a avut drept scop alinierea denumirii comisioanelor, conform cadrului legislativ, dar păstrând esenţa economică a acestora. Mai mult, Banca Românească nu a comisionat adiţional clienţii ai căror contracte au fost modificate în 2010. În acest moment, am iniţiat demersul de contestare a proceselor verbale şi a ordinelor emise de ANPC pentru speţele menţionate în cadrul deciziei instituţiei, rezervându-ne dreptul ca, în funcţie de soluţia judecătorească, să reversăm operaţiunile efectuate în urma implementării măsurilor ANPC şi săp evaluăm consecinţele economice ale acestor măsuri cu iniţierea unor proceduri judiciare de recuperare", au afirmat reprezentanţii băncii. 

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului a amendat Banca Românească cu 40.000 lei, pentru încasare nelegală de comisioane, şi a obligat banca să modifice 27.000 contracte până pe 3 septembrie, a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, Marius Dunca, preşedintele ANPC. 

Acesta a spus că este vorba despre două tipuri de credite, respectiv unul ipotecar şi unul de nevoi personale, pentru care banca a încasat unele comisioane, începând din 2010, modificând contractele originale din 2006. 

Sursa: AGERPRES