Șoferii trebuie să fie cu mare băgare de seamă de săptămâna viitoare și asta dacă nu vor să primească amenzi mai mari decât salariul pe care îl primesc.
Este vorba despre un proiect de lege care se află acum în dezbatere publică și care arată că românii care nu plătesc parcarea în București vor ajunge să scoată din buzunar sume mai mari decât salariul pe o lună.
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, dorește ca, de luna viitoare, sumele pentru neplata taxei de parcare să fie mai mari. O oră de parcare în București costă 5 lei acum, iar amenda este de 200 de lei sau ridicarea autoturismului.
Amenzi mai mari pentru neplata taxei de parcare
Proiectul mai sus menționat arată că amenda pentru neplata taxei de parcare poate ajunge de la 200 de lei până la 1.500-2.500 de lei dacă vorbim de persoane fizice sau de până la 3.000 – 5.000 de lei dacă vorbim de persoanele juridice.
Așadar, amenda ar fi echivalentul unui salariu pe o lună dacă taxa pentru parcare nu este plătită.
Amintim că în București sunt valabile aproximativ 12.000 de locuri de parcare. Cei care vor să parcheze mașina în Capitală trebuie să mai știe că nu pot să evita plata taxei și să nu fie prinși de autorități și asta deoarece mașinile care circulă pe străzile din București au numărul de înmatriculare scanat.
„Neachitarea contravalorii penalităților stabilite cu titlu de daune interese prin nota de constatare întocmită de către operatorul serviciului public de administrare a parcajelor aparținând domeniului public sau privat al Municipiului București prin care a fost constatată neplata anticipată a tarifului de parcare de către utilizatori, cu amenda cuprinsă între 1.500 și 2.500 de lei pentru persoanele fizice, și între 3.000 și 5.000 de lei pentru persoanele juridice”, se arată într-un comunicat al Primăriei București.
Sancțiuni dure pentru șoferii care folosesc mobilul la volan
Dacă folosiți telefonul în timp ce conduceți, vă puneți în pericol pe dumneavoastră, pe pasagerii dumneavoastră și pe ceilalți participanți la trafic. Potrivit statisticilor, utilizarea telefonului în timp ce conduceți este vinovată pentru 31% din totalul accidentelor. Prin urmare, aceasta este una dintre cele mai specifice sancțiuni din noul Cod rutier.
Sancțiunile pentru această infracțiune sunt acum mult mai aspre decât erau în Spania, de exemplu, în urmă cu câțiva ani. Riscați să pierdeți șase puncte și să plătiți o amendă de până la 500 de euro.
În România, sancțiunile pentru utilizarea unui dispozitiv mobil în timpul conducerii au fost, de asemenea, înăsprite. Sancțiunea poate fi între 580 și 1160 de lei, adică între 4 și 8 puncte de amendă.