Șoferii care au primit o amendă pentru rovinietă trebuie să aibă în vedere mai multe informații. Aceasta reprezintă o taxă de drum impusă de stat pentru utilizarea infrastructurii rutiere.
Toate mașinile care circulă pe drumurile naţionale, europene şi pe autostrăzi trebuie să aibă rovinietă
În primul rând, prețul acesteia variază în funcție de tipul vehiculului, gabarit și perioada de valabilitate. Amintim că valabilitatea rovinietei este de o zi, o săptămână, o lună și un an. Totuși, există și alte intervale de valabilitate disponibile, în funcție de categorie.
Pentru un autoturism încadrat în categoria A de tarifare, prețurile din 2024 sunt următoarele:
- o zi – 2.5 euro;
- 10 zile – 3.3 euro;
- 30 de zile – 5.3 euro;
- 60 de zile – 8.4 euro;
- un an – 28 euro.
Amintim că rovinieta trebuie achitată în lei, la valoarea euro stabilită de Banca Națională a României (BNR).
Taxa de drum este mai mare pentru vehiculele de transport marfă
De asemenea, taxa de drum este mai mare pentru vehiculele de transport marfă. În aceste cazuri, poate depăși 1.200 de euro.
Valabilitatea rovinietei poate fi verificată pe site-ul Companiei Naționale de Drumuri (CNADNR).
La secțiunea „verificare rovinietă”, trebuie introdus numărul de înmatriculare și seria șasiului.
CNADNR are peste 100 de camere inteligente instalate pe șoselele naționale din toată țara. Acestea detectează, cu ajutorul numărului de înmatriculare, vehiculele pentru care nu s-a plătit rovinieta.
Amintim că amenda pentru lipsa rovinietei este cuprinsă între 250 și 500 de lei, pentru persoanele fizice.
Totuși, poate ajunge și la 4.500 de lei, în cazul camioanelor de mare tonaj.
Sancțiunea pentru lipsa rovinietei se prescrie într-o anumită condiție
Trebuie menționat și că șoferii pot fi sancționați doar o singură dată pentru lipsa rovinietei, în perioada în care nu le-a fost comunicată sancțiunea.
„În intervalul de la data săvârșirii contravenției până la data comunicării procesului-verbal de constatare a contravenției nu se pot încheia alte procese-verbale de constatare a contravenției pentru lipsa rovinietei valabile pentru același vehicul”, arată OG 15/2002.
Sancțiunea pentru lipsa rovinietei se prescrie dacă proprietarul mașinii nu a primit amenda în termen de 4 luni de când s-a constatat încălcarea legii.
Totuși, șoferul este bun de plată din momentul în care a primit sancțiunea. Autoritățile au la dispoziție 5 ani pentru a impune achitarea sancțiunii.