Un obicei practicat de mulți români care stau la bloc este sancționat de lege. Cei care fac acest lucru riscă să primească amenzi de la poliția locală sau asociațiile de proprietari, de până la 500 de lei.
Legea prevede mai multe condiții pentru românii care stau la bloc. Cei care bat sau scutură covoarele de la balcon sau pe scările blocului riscă să primească amenzi de până la 500 de lei. Această practică a fost tot mai des reglementată și sancționată în ultimii ani.
Acest obicei practicat de mulți români care stau la bloc este sancționat de lege
Potrivit legii din România, cei care bat sau scutură covoarele de la balcon riscă o amendă de până la 500 de lei. Aceste sancțiuni sunt aplicate de cele mai multe ori de Poliția Locală sau de Asociația de Proprietari.
Mai mult, bătutul covoarelor în fața blocului este altă practică descurajată de multe asociații de proprietari, în contextul în care vor să mențină o imagine îngrijită a blocului.
Astfel, mulți români folosesc spațiile special amenajate pentru a-și scutura sau bate covoarele. Amintim că în unele zone există astfel de spații chiar lângă bloc sau în apropierea parcărilor.
Este recomandată și folosirea unor metode moderne de curățare a covoarelor, precum aspiratoarele cu funcții speciale pentru spălare.
Cei care stau la bloc și nu respectă regulile privind colectarea și gestionarea deșeurilor riscă amenzi
Amintim că legislația din România este strictă și în ceea ce privește colectarea și eliminarea deșeurilor. Astfel, cetățenii care nu respectă aceste reglementări riscă amenzi considerabile.
De exemplu, depozitarea necorespunzătoare a molozului rezultat din lucrări de construcție pe domeniul public este o problemă frecvent întâlnită.
Deși pe hârtie totul pare clar și reglementat, în practică, puțini respectă aceste reguli. Conform legii, cei care abandonează materiale de construcție în locuri nepermise pot fi amendați cu sume ce ajung până la 1.000 de lei.
Un aspect surprinzător este faptul că, în ciuda acestor sancțiuni, mulți cetățeni aleg să înfrunte amenda, considerând-o mai puțin costisitoare decât transportul materialelor la o rampă autorizată, unde prețurile sunt mult mai mari.
Cu tarife între 1.000 și 2.000 de lei pe tonă pentru transportul deșeurilor, este evident că amenda de 500 de lei, dacă este achitată în termen de 15 zile, devine o opțiune mai „convenabilă”. Amenzile sunt aplicate nu doar pentru moloz, ci și pentru alte încălcări ale normelor de curățenie la bloc.