Punctul de amendă a crescut! Cât de mult au crescut amenzile?
Punctul de amendă a crescut! De la 1 ianuarie 2025, amenzile pentru încălcarea regulilor de circulație au crescut semnificativ. Acum, amenzile se calculează în funcție de 5% din salariul minim brut pe economie, care a fost majorat recent. Guvernul Ciolacu a hotărât să nu mai stabilească o limită pentru valoarea punctului de amendă, așa cum era înainte. Astfel, un punct de amendă a ajuns să valoreze 202 lei.
Salariul minim brut a crescut de la 3.700 de lei la 4.050 de lei începând cu 1 ianuarie 2025, iar acest lucru a dus și la majorarea punctului de amendă de la 165 de lei la 202,5 lei.
De acum încolo, dacă un șofer nu poartă centura de siguranță, va plăti o amendă între 405 de lei și 607 de lei.
De altfel, dacă folosește telefonul mobil în timp ce conduce, amenda poate ajunge până la 1.620 de lei.
În cazul în care șoferul este prins băut la volan, amenzile pot depăși 4.000 de lei.
O altă situație gravă este atunci când inspecția tehnică periodică (ITP) a expirat. În acest caz, șoferii pot primi două amenzi: una pentru că nu au ITP valabil și alta pentru că circulă cu o mașină care nu mai este înmatriculată. Amenzile pot ajunge până la 8.100 de lei.
Acum, legea auto permite parcarea parțială pe trotuar
Acum, legea auto permite parcarea parțială pe trotuar, însă aceasta este condiționată de lăsarea unui spațiu suficient pentru ca pietonii să poată circula în siguranță.
Deși mulți șoferi aleg să parcheze acolo unde găsesc locuri disponibile – pe trotuare, pe trecerile de pietoni sau chiar în intersecții – lipsa locurilor de parcare nu reprezintă o scuză pentru a încălca regulile de circulație. Este esențial să nu blocăm sau să îngreunăm traficul altor vehicule sau al pietonilor, întrucât atât parcarea neregulamentară pe drumurile publice, cât și blocarea trotuarelor sunt sancționate prin amendă.
Codul Rutier interzice oprirea sau staționarea în anumite zone sau la anumite ore, acestea fiind semnalizate corespunzător cu semne vizibile. Pentru a evita aceste restricții, unii șoferi optează să își lase vehiculele pe trotuare. Totuși, conform Art. 72 din OUG nr. 195/2022, este ilegal să se blocheze trotuarele prin parcarea mașinilor.
În cazul în care parchezi pe trotuar, ești obligat să asiguri un spațiu de cel puțin un metru pentru pietoni. Nerespectarea acestei reguli poate atrage o amendă, iar vehiculul poate fi ridicat.