Mai multe greșeli comise de șoferi vor fi pedepsite direct cu amendă sau chiar cu suspendarea permisului. Până la noile modificări, polițiștii treceau cu vederea aceste fapte. Totuși, acum nu mai au de ales. Noile modificări au apărut în Monitorul Oficial.

Polițiștii nu vor mai ierta o greșeală comisă de mulți șoferi

Este vorba despre toate abaterile care duceau la suspendarea permisului de conducere. Mai precis, sunt vizate acele situații în care șoferul avea un pasager bolnav în maşină și se grăbea către spital.

Până la noile schimbări, polițiștii înțelegeau contextul și treceau cu vederea. Astfel, șoferul vizat nu era sancționat cu nicio amendă.

Totuși, oamenii legii vor fi obligaţi să amendeze acel şofer care se grăbeşte către spital şi încalcă marcaje longitudinale sau trece pe culoarea roşie a semaforului, potrivit noilor schimbări.

În aceste cazuri, amenzile ajung până la 825 de lei şi se pot plăti la jumătate în minim 15 zile.

Mai mult, nu este singura situaţie în care poliţiştii sunt obligați să amendeze şoferii.

Vor fi amendați cei care au domiciliul în România şi au obţinut un permis de conducere într-un alt stat, dar nu şi-au preschimbat documentul.

La rândul lor, vor fi amendați și căruţaşii care conduc atelaje neînregistrate. Trebuie menționat că amenzile se aplică atât şoferilor, cât şi persoanelor juridice.

bucuresti masini trafic soferi
SURSA FOTO: Dreamstime

Un nou proiect de lege, aprobat recent de Senat, introduce o schimbare importantă pentru toți cei cu permis auto

În altă ordine de idei, un nou proiect de lege, aprobat recent de Senat, introduce o schimbare importantă pentru toți cei cu permis auto. Legea completează OUG 195/2002 și introduce mai multe condiții.

Mai precis, legea completează OUG 195/2002, în sensul stabilirii valabilităţii unui permis auto eliberat pentru categoria B şi în cazul anumitor tipuri de motociclete.

„Permisele de conducere eliberate pentru categoria B sunt valabile şi pentru motocicletele cu transmisie automată, cu cilindree maximă de 125 cm cubi, cu puterea maximă de 11 kW şi cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg, categoria A1”, arată articolul modificat.

Totodată, există și câteva condiții pentru cei interesați, potrivit proiectului. De exemplu, deţinătorii permiselor să aibă vârsta minimă de 24 de ani împliniţi.

O altă condiție este că cei care dețin permis de conducere trebuie să aibă o experienţă de cel puţin 3 ani pentru categoria B de vehicule.

O altă condiție este să facă dovada absolvirii a 15 ore la o școală de profil. Acestea ar costa aproximativ 1.000 de lei.