Amendă de 825 de lei și 3 puncte de penalizare. Interzis pentru toți șoferii din România. Nu ai voie să staționezi în acest loc

masini

SURSA FOTO: Dreamstime

Șoferii trebuie să fie atenți la locurile în care își parchează mașinile. Nu numai că riscă să blocheze traficul, dar pot primi și amenzi. I s-a întâmplat unui tânăr din Iași, care a provocat un mare haos în trafic.

Parcare neregulamentară în centrul Iașului

Parcare neregulamentară în centrul Iașului. Un incident neobișnuit petrecut în Piața Unirii din Iași a creat haos în traficul local. Un tânăr șofer de 19 ani a parcat neregulamentar pe linia de tramvai, blocând circulația timp de aproape o oră.

Evenimentul a avut loc luni, 14 octombrie 2024, în jurul orei 22:00 și a afectat serios traficul de tramvaie, provocând furia atât a vatmanilor, cât și a călătorilor.

Blocajul a fost extins pe o distanță semnificativă, de la stația din Piața Unirii până la intersecția străzilor Arcu și Gavril Musicescu. În acest interval, zece tramvaie au fost blocate, iar mulți călători, exasperați de așteptare, au decis să își continue drumul pe jos.

SURSA FOTO: Dreamstime

Tramvaiele au fost blocate în trafic timp de o oră

Un vatman afectat de situație a declarat că, deși este obișnuit cu astfel de incidente minore, nu putea să creadă că cineva ar putea parca atât de iresponsabil.

„A trebuit să așteptăm o oră, blocați în Piața Unirii din cauza unui șofer care nu a gândit și a lăsat mașina chiar pe linia de tramvai. Nu-mi venea să cred când am văzut, chiar așa să parchezi”, a declarat un vatman afectat de incident.

Intervenția Poliției Locale a fost solicitată de urgență pentru a rezolva situația. Un echipaj a sosit rapid și a încercat să îl găsească pe șoferul vinovat.

Acesta a ajuns în cele din urmă la fața locului, aparent relaxat și îmbrăcat în pijamale, după cum au relatat martorii.

Comportamentul său degajat și lipsa de remușcări i-au iritat pe călători, care deja așteptaseră timp îndelungat. Unii dintre aceștia au plecat pe jos, nefiind dispuși să mai aștepte deblocarea tramvaielor.

Șoferul și-a justificat gestul afirmând că nu știa că tramvaiele mai circulă după ora 22:00, explicând astfel parcarea neregulamentară.

În cele din urmă, tânărul a fost sancționat conform legislației rutiere în vigoare, primind o amendă de 825 de lei și 3 puncte de penalizare, conform OUG 195/2002.

„Am sunat la Poliția Locală pentru ajutor, a venit imediat un echipaj și a trebuit să îl găsească pe șofer. Pe la ora 23:00 a venit și șoferul, foarte relaxat, părea că este în pijamale. Râdea, nu avea nicio problemă și a mers să discute cu polițiștii. Oamenii erau extrem de furioși pe el, unii călători au plecat pe jos, nu au mai așteptat în tramvaie. Ne venea să îi spunem noi ceva, pentru că ne-a pus să așteptăm atât. Ar trebui să suspende permisul pentru astfel de lucruri”, a mai spus vatmanul.

Cât este amenda pentru oprirea sau staționarea neregulamentară?

Șoferii care nu respectă regulile de circulație și opresc sau staționează neregulamentar riscă sancțiuni care includ atât amenzi, cât și puncte de penalizare, conform legislației rutiere din România.

Oprirea neregulamentară

Pentru oprirea neregulamentară a autovehiculelor, șoferii pot primi între 2 și 3 puncte amendă, la care se adaugă 2 puncte de penalizare. Oprirea neregulamentară se referă la staționarea temporară a unui vehicul, fără a părăsi mașina, în locuri nepermise.

Staționarea neregulamentară

Staționarea neregulamentară, care implică oprirea vehiculului pentru o perioadă mai lungă și părăsirea acestuia, este sancționată mai sever. În acest caz, șoferii riscă între 4 și 5 puncte amendă și primesc 3 puncte de penalizare. Staționarea ilegală poate bloca traficul și afecta circulația pietonilor sau vehiculelor de transport public.

O abatere gravă o reprezintă staționarea sau parcarea pe autostradă, în locuri neamenajate și nesemnalizate. Pentru acest tip de infracțiune, șoferii pot fi sancționați cu 6 puncte de penalizare, deoarece autostrăzile sunt destinate exclusiv traficului continuu, iar opririle nepermise pun în pericol siguranța rutieră.

Când un șofer acumulează 15 puncte de penalizare, dreptul de a conduce îi este suspendat. Decizia de suspendare este luată de către șeful poliției rutiere din județul de reședință sau din municipiul București, în funcție de evidențele poliției.

Un punct de amendă reprezintă 5% din salariul minim brut pe țară, stabilit de Guvern. Până la finalul anului 2024, valoarea unui punct de amendă rămâne la 165 de lei. Această valoare se aplică la calculul sancțiunilor pentru oprire sau staționare neregulamentară.