Avertismentul AEP privind campania electorală. Amenzile pe care le risca cei care plătesc materialele

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a emis un avertisment ferm cu privire la regulile stricte ale finanțării campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din mai 2025. Potrivit instituției, orice finanțare externă a materialelor de promovare electorală este interzisă, iar cei care nu respectă legea risca amenzi de până la 25.000 de lei.

Reguli stricte pentru finanțarea campaniei electorale

AEP a reiterat faptul că doar candidații independenți, partidele politice și alianțele electorale pot suporta cheltuielile pentru materialele de propagandă electorală, fie că acestea sunt distribuite offline sau online.

„În contextul alegerilor pentru Președintele României din anul 2025, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează cu privire la importanța respectării principiilor finanțării campaniilor electorale referitoare la transparenţa veniturilor şi cheltuielilor, la integritatea competiţiei politice şi electorale și la egalitatea de șanse.

În acest sens, AEP aduce la cunoștința publicului că, în perioada campaniei electorale, cheltuielile pentru realizarea materialelor de publicitate politică/materialelor de propagandă electorală sunt suportate exclusiv de beneficiarii acestora, respectiv candidaţi independenţi, partide politice și alianţe electorale.”

Totodată, instituția a atras atenția asupra sancțiunilor severe pentru cei care plătesc materiale de promovare în numele unui candidat fără a respecta prevederile legale.

„Orice cheltuială suportată de către alte persoane în numele sau pentru promovarea unui competitor electoral, indiferent de mediul de distribuire (offline sau online), este interzisă și se sancționează cu amendă de la 10.000 lei la 25.000 lei, potrivit art. 52 alin. (1) din Legea nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Totodată, contravaloarea sumelor cheltuite de către alte persoane în numele sau pentru promovarea unui competitor electoral, care au constituit obiectul contravenției, se confiscă și se varsă la bugetul de stat.”

Mai mult, AEP precizează că sumele cheltuite ilegal vor fi confiscate și direcționate către bugetul de stat.

AEP
SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Marcarea și etichetarea materialelor de promovare

Autoritatea a insistat asupra importanței respectării reglementărilor privind marcarea și etichetarea materialelor electorale, menționând că toate materialele trebuie să respecte Hotărârea AEP nr. 9/2025, document ce poate fi consultat pe site-ul instituției.

AEP a mai subliniat că „în perioada campaniei electorale, toate tipurile de materiale de publicitate politică/materiale de propagandă electorală, indiferent de mediul de distribuire (offline sau online), trebuie să respecte prevederile legale cu privire la marcarea și etichetarea acestora”.

Publicarea contribuțiilor și a cheltuielilor electorale

Pentru o mai mare transparență, AEP a anunțat că va publica săptămânal, în fiecare zi de vineri, lista contribuțiilor și a cheltuielilor angajate de către mandatarii financiari ai competitorilor electorali pe site-ul www.finantarepartide.ro.

„Respectarea prevederilor legale privind veniturile şi cheltuielile partidelor politice, ale alianţelor electorale și ale candidaţilor independenţi, precum şi legalitatea finanţării campaniilor electorale este verificată de către Departamentul de control al finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale din cadrul AEP, iar rezultatele fiecărui control sunt publicate pe site-ul www.finantarepartide.ro”, a mai informat AEP.

Avertismentul AEP vine într-un context sensibil, în care finanțarea netransparentă a campaniilor electorale a fost subiectul unor controverse majore în trecut. Instituția subliniază că va monitoriza strict respectarea normelor, iar sancțiunile vor fi aplicate fără excepții.