Conform prevederilor legislației, căile de evacuare ale unui bloc trebuie păstrate libere și utilizabile, în conformitate cu parametrii pentru care au fost proiectate. Articolele 107 și 110 din Normele generale de apărare împotriva incendiilor interzic blocarea acestor căi cu materiale care reduc dimensiunile stabilite pentru circulație.

Căile de evacuare ale unui bloc trebuie păstrate libere și utilizabile

În cazuri de încălcare a regulilor, o echipă a Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Dolj intervine la solicitarea locatarilor, verifică situația și dispune măsuri imediate de deblocare.

Reprezentanta ISU Dolj, Tania Vîlceanu, a explicat că, dacă măsurile impuse nu sunt respectate, cei responsabili riscă sancțiuni contravenționale cuprinse între 500 și 2.500 de lei, în funcție de gravitatea situației.

Probleme semnalate în Craiova

Un exemplu concret este blocul F19 din cadrul Asociației de Proprietari Lăpuș-Argeș, unde locatarii au reclamat blocarea ușii de acces din spate. Un proprietar a subliniat că această situație crește riscurile în caz de incendiu sau cutremur, argumentând că structura blocului trebuie păstrată conform proiectului inițial.

De cealaltă parte, președintele asociației de proprietari, Sofian Jianu, a declarat că nu a fost informat despre situație, dar a precizat că știe că blocarea căilor de acces este interzisă.

blocuri, bloc, la bloc
SURSA FOTO: Dreamstime

Majoritatea asociațiilor de proprietari din Craiova s-au conformat după avertismente

Reprezentanții ISU Dolj au subliniat că, în trecut, majoritatea asociațiilor de proprietari din Craiova s-au conformat după avertismente. Administratorii blocurilor au instruit locatarii să elibereze zonele blocate și să reconfigureze accesul ușilor secundare, înlocuind lacătele cu sisteme de acces pe bază de cartele.

„În cazul nerespectării măsurii dispuse, persoana/persoanele în cauză sunt sancţionate contravenţional, cu amendă între 500 şi 1000 lei sau între 1000 şi 2500 lei, în funcţie de gravitatea constatată”, a declarat Tania Vîlceanu, purtător de cuvânt al ISU „Oltenia” Dolj, pentru GDS.

Această obligație este esențială pentru siguranța tuturor locatarilor, autoritățile subliniind că evacuarea rapidă în caz de urgență poate salva vieți și reduce riscurile asociate unor situații periculoase precum incendiile sau cutremurele.

„Unii dintre vecini au blocat uşa din spate. Dacă este un incendiu sau un cutremur, ce facem? Dacă blocul a fost prevăzut cu două intrări, lasă-l aşa. Cei de la parter spun că se face curent, frig, dar au ştiut când s-au mutat aici”, a spus un proprietar din blocul F17 pentru sursa menționată.