Sfaturi de siguranță pentru tăierea porcului de Crăciun

În România, tradiția tăierii porcului de Crăciun este bine înrădăcinată, dar autoritățile din domeniul sanitar-veterinar trag un semnal de alarmă privind riscurile pentru sănătatea publică, avertizând consumatorii despre măsurile de siguranță necesare atunci când cumpără carne de porc și alte produse de origine animală.

ANSVSA (Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor) subliniază importanța respectării reglementărilor pentru a evita contaminările și alte probleme de sănătate în perioada sărbătorilor.

carne de porc
SURSA FOTO: Dreamstime

Controlul sanitar-veterinar este esențial

ANSVSA recomandă ca sacrificarea porcului în gospodărie să fie realizată doar sub control sanitar-veterinar. Acest lucru este crucial pentru a verifica sănătatea animalului și siguranța cărnii, pentru a preveni riscurile de contaminare.

Fără un astfel de control, carnea poate prezenta pericole pentru sănătatea consumatorilor. De asemenea, este interzisă comercializarea cărnii de porc provenite din gospodării sau din zone de restricție din cauza Pestei Porcine Africane (PPA).

Examen trichineloscopic obligatoriu

Carnea de porc, inclusiv cea provenită de la porci mistreți, trebuie supusă unui examen trichineloscopic înainte de a fi consumată. Examenul, care poate fi efectuat la centrele autorizate, are un cost variabil între 26 și 90 de lei plus TVA.

Fără acest examen, riscurile de îmbolnăvire sunt mari, iar ANSVSA subliniază că nerespectarea acestor reglementări poate atrage amenzi severe de până la 40.000 de lei.

Cum să alegem carnea de porc în piețe?

Pentru cei care cumpără carne din piețe sau târguri, ANSVSA le recomandă să fie atenți la condițiile de păstrare ale produselor. Este esențial ca vânzătorii să utilizeze vitrine frigorifice și să păstreze integritatea ambalajelor. În plus, produsele alimentare trebuie să fie corect etichetate, cu informații clare despre originea, condițiile de păstrare și termenul de valabilitate. Brânzeturile trebuie vândute în ambalaje de unică folosință și să fie etichetate corespunzător.

În cazul achizițiilor online, consumatorii trebuie să verifice cu atenție condițiile de livrare și păstrare a produselor perisabile, asigurându-se că vânzătorii respectă normele sanitar-veterinare și că dețin autorizațiile necesare. De asemenea, trebuie acordată atenție procesului de transport, pentru a preveni deteriorarea produselor.

ANSVSA îndeamnă cetățenii să cumpere produse alimentare doar din locuri autorizate și să respecte toate recomandările pentru siguranța alimentelor.