Amendă de peste 3.000 de lei pentru cei care fac drifturi
Un șofer a fost sancționat contravențional miercuri, 2 aprilie 2025, cu o amendă de peste 3.240 de lei, după ce a fost filmat făcând drifturi în sensul giratoriu din zona unui supermarket din municipiul Focșani, județul Vrancea. Șoferul a rămas fără permis de conducere pentru 30 de zile și fără certificatul de înmatriculare pentru elemente ale caroseriei neomologate.
„Astāzi, 2 aprilie, ora 17:30, poliţiştii Serviciului Rutier Vrancea au fost sesizaţi prin apel 112 cu privire la faptul că un conducător auto face derapaje controlate (drifturi) în sensul giratoriu din zona unui supermarket din municipiul Focşani, punând în pericol siguranţa traficului rutier din zonă. La scurt timp, conducătorul auto a fost identificat de către poliţişti în parcarea supermarketului”, a transmis, miercuri, IPJ Vrancea.

Ce înseamnă „comportament agresiv în trafic”?
Potrivit Codului Rutier, „comportament agresiv” înseamnă:
- schimbarea frecventă a benzilor pentru a depăși un șir de mașini;
- întoarcerea vehiculului cu frâna de ajutor;
- pornirea bruscă a mașinii prin patinarea excesivă a roților;
- circulația prea aproape de alt vehicul sau reducerea bruscă a vitezei;
- folosirea abuzivă a semnalelor sonore/luminoase pentru a forța un alt participant la trafic să schimbe banda;
- conducerea unui moped sau motociclete cu o roată pe drum;
- deplasarea cu spatele pentru a intimida ceilalți șoferi;
- accelerarea repetată a motorului pentru a deranja alți șoferi.
Aceste nereguli sunt sancționate contravențional cu amenzi cuprinse între 810 de lei și 1.012,5 de lei, plus suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de 30 de zile.
Combaterea violențelor în trafic, domeniu prioritar de acțiune pentru Poliția Română
Vă reamintim că prevenirea și combaterea violențelor în trafic reprezintă un domeniu prioritar de acțiune pentru Poliția Română, ce presupune concentrarea eforturilor instituționale, identificarea și implementarea de noi mecanisme de lucru, astfel încât victima să fie protejată, iar agresorul sau agresorii să fie trași la răspundere.
Din octombrie 2024, pe aplicația M.A.I., hub.mai.gov.ro, la secțiunea E-SAR (sesizări abateri rutiere) se pot transmite informații despre comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice. Sesizarea trebuie să conţină, obligatoriu, datele de identificare ale celui care face reclamaţia: numele complet şi codul numeric personal ori, după caz, codul de identificare, datele de contact (inclusiv adresa de corespondenţă).
Atenție! Cel care face reclamația trebuie să semneze declaraţie pe propria răspundere cu privire la veridicitatea aspectelor percepute şi a înregistrării audio-video/video sau orice alt element care ajută la identificarea locului unde a fost surprinsă posibila faptă contravenţională.