Consiliul Concurentei a sanctionat-o pe Luchi Georgescu cu suma de 507.521,6 lei pentru omisiunea notifictrii concentrtrii economice realizate prin preluarea controlului asupra SC Vincon Vrancea SA.
Potrivit unui comunicat al Consiliului, „preluarea controlului SC Vincon Vrancea SA de catre doamna Luchi Georgescu reprezinta o concentrare economica si trebuia notificata Consiliului Concurentei in termen de 30 de zile de la data semnarii actului juridic prin care s-a dobandit controlul, in vederea analizarii acesteia din perspectiva compatibilitatii cu un mediu concurential normal pe piata romaneasca. Notificarea a fost realizata cu intarziere, fapt ce reprezinta contraventie si a fost sanctionata conform prevederilor legale”.
In urma unei analize efectuate de Consiliul Concurentei s-a stabilit faptul ca preluarea controlului SC Vincon Vrancea SA de catre Luchi Georgescu nu are ca efect crearea sau consolidarea unei pozitii dominante pe pietele relevante sau pe o parte a acestora, fiind compatibila cu un mediu concurential normal. Concentrarea economica analizata implica o integrare pe verticala, deoarece Luchi Georgescu detinea, la momentul preluarii controlului SC Vincon Vrancea SA (producator), si controlul asupra SC Vincon Distribution SRL (distribuitor).
S.C. Vincon Vrancea S.A. activeaza pe pietele productiei de vinuri, bauturi alcoolice spirtoase, otet si produse de dezinfectare, iar S.C. Vincon Distribution S.R.L. activeaza pe piata comercializarii cu ridicata a bauturilor.
Conform dispozitiilor Legii Concurentei, sunt supuse controlului si trebuie notificate Consiliului Concurentei, pentru analiza compatibilitatii lor cu un mediu concurenţial normal, operatiunile de concentrare economica ce depasesc pragurile valorice prevazute de lege.
Acestea sunt indeplinite daca cifra de afaceri cumulata a agenţilor economici implicati intr-o operatiune de concentrare economica depaseste echivalentul in lei a 10.000.000 de euro, in exercitiul financiar anterior, si exista cel putin doi agenti economici implicati in operatiune care sa realizeze pe teritoriul Romaniei, fiecare in parte, o cifra de afaceri mai mare decat echivalentul in lei a 4.000.000 de euro, in exercitiul financiar anterior.