Prevederile legale din România stabilesc mai multe obligații pentru șoferi. De exemplu, conducătorii auto sunt obligați să efectueze verificarea tehnică a mașinii la intervale definite de lege. În caz contrar, vor primi amenzi usturătoare.
Atenție, șoferi! Vehiculele care circulă pe drumurile publice din România sunt obligate să fie supuse regulat la Inspecția Tehnică Periodică (ITP). Acest lucru se aplică indiferent dacă verificarea a fost efectuată în țară sau în străinătate.
Legislația prevede amenzi usturătoare pentru cei care își neglijează această obligație.
Prevederile legale stabilesc mai multe obligații pentru șoferi
Conform legii din România, înmatricularea unui vehicul este suspendată automat atunci când ITP-ul acestuia expiră. Astfel, de la acel moment, conducătorul auto operează un vehicul care nu mai este înregistrat oficial.
În situația în care este depistat conducând un vehicul cu ITP expirat, șoferul poate fi sancționat cu două amenzi distincte. Pentru conducerea unui autoturism fără inspecție tehnică valabilă, amenda pentru șoferi se situează între 1.305 și 2.900 de lei.
În cazul în care vehiculul are suspendată înmatricularea, amenda poate ajunge la 2.900 de lei. Astfel, șoferul depistat cu ITP expirat riscă o sancțiunea totală poate atinge suma de 5.800 de lei.
Mai mult, dreptul de a circula cu respectivul vehicul este suspendat imediat. Totodată, talonul și plăcuțele de înmatriculare ale mașinii sunt reținute. Din punct de vedere legal, nu există nicio perioadă de grație pentru a circula cu ITP expirat. În acest context, șeful trebuie să se asigură întotdeauna că vehiculul are ITP valabil.
Perioadele de reînnoire a ITP-ului variază în funcție de vechimea vehiculului
Amintim că perioadele de reînnoire a ITP-ului variază în funcție de vechimea vehiculului. Este vorba despre următoarele intervale:
- În cazul vehiculelor noi, ITP-ul este valabil timp de 3 ani de la achiziționare;
- În cazul vehiculelor cu o vechime între 3 și 12 ani, ITP-ul trebuie efectuat la fiecare doi ani;
- În cazul vehiculelor cu o vechime de peste 12 ani, ITP-ul trebuie reînnoit anual.
De asemenea, costul ITP-ului poate varia între 100 și 250 de lei. Această sumă depinde de tarifele practicate de fiecare centru de verificare tehnică. Prețul poate fi influențat și de tipul vehiculului pentru care se efectuează ITP-ul.
În medie, costul ITP-ului pentru autoturismele de dimensiuni mici sau medii este de aproximativ 150 de lei. Pentru a face ITP-ul sunt necesare următoarele acte:
- certificatul de înmatriculare sau dovada înlocuitoare a certificatului de înmatriculare, eliberată de organele de poliţie (completată în mod corespunzător cu datele necesare identificării);
- după caz, autorizaţia provizorie de circulaţie; cartea de identitate a vehiculului.
Simultan, vehiculele rutiere prezentate la inspecţia tehnică periodică trebuie să fie curate, în special caroseria, şasiul, ansamblurile şi subansamblurile ce urmează să fie controlate. O altă informație utilă pentru șoferi este următoarea. Ele trebuie prezentate cu anvelopele umflate la presiunea nominală.