Grupul nipon Toyota a ajuns la o înţelegere cu autorităţile americane şi va plăti 1,2 miliarde de dolari pentru închiderea dosarului legat de numeroasele acţiuni de rechemare la service, cea mai mare amendă impusă unui producător auto în SUA, transmite BBC.
Investigaţia vine după ce Toyota a rechemat la service mai mult de 10 milioane de vehicule din cauza unor defecţiuni la sistemul de frânare şi a problemelor legate de pedalele de acceleraţie. Procurorul general al SUA, Eric Holder, a afirmat că 'Toyota a ascuns deliberat informaţiile' privind problemele cu care se confruntau aceste vehicule.
Toyota a fost acuzată că a încercat să inducă în eroare şi autorităţile de siguranţă a traficului. În perioada 2009 – 2010, Toyota a rechemat la service câteva modele, inclusiv Camry, una dintre cele mai bine vândute maşini. Problemele au afectat reputaţia companiei şi au afectat vânzările în SUA, una dintre cele mai mari pieţe ale Toyota.
Luna trecută, Toyota şi-a îmbunătăţit estimările privind profitul operaţional pe care îl va înregistra în anul financiar curent, după ce în trimestrul octombrie – decembrie 2013 acesta a crescut de cinci ori comparativ cu perioada similară a lui 2012.
Grupul nipon se aşteaptă ca în exerciţiul 2013 – 2014, care se va încheia în data de 31 martie 2014, să obţină un profit operaţional anual de 2.400 miliarde de yeni (17,6 miliarde de euro), în creştere faţă de 2.200 miliarde yeni cât preconiza anterior şi, totodată, un nou record după rezultatul de 2.270 de miliarde de yeni atins în urmă cu şase ani, înaintea crizei financiare din 2009.
În ceea ce priveşte profitul net, Toyota se aşteaptă, în exerciţiul financiar curent, la un profit net record de 1.900 miliarde de yeni. Această revizuire vine în condiţiile în care, în trimestrul octombrie – decembrie 2013, Toyota a realizat un profit operaţional de 600,5 miliarde yeni, peste estimările analiştilor care mizau pe o cifră de 575,9 miliarde yeni, şi de aproape cinci ori mai mult decât rezultatul înregistrat în perioada octombrie – decembrie 2012.
De asemenea, în primele nouă luni ale exerciţiului financiar curent, respectiv aprilie – decembrie 2013, Toyota a înregistrat un profit net de 1.520 de miliarde yeni (15 miliarde de dolari), dublu faţă de perioada similară a lui 2012, graţie unor vânzări de 19.120 de miliarde de yeni, stimulate de deprecierea monedei japoneze.
Toyota a reuşit ca în 2013 să-şi păstreze, pentru al doilea an la rând, titlul de cel mai mare producător auto din lume devansându-şi rivalii General Motors şi Volkswagen AG după ce a vândut 9,98 milioane de vehicule.
Pentru acest an, Toyota, împreună cu celelalte două companii din grupul său, Daihatsu Motor Co şi Hino Motors Ltd., intenţionează să vândă 10,32 milioane vehicule la nivel global, devenind prima companie auto care va reuşi să vândă 10 milioane de vehicule într-un singur an.
Sursa: Agerpres