Amendă pentru românii care nu ies din casă când ninge! Cei care nu îndeplinesc anumite obligații pe timp de iarnă pot fi sancționați destul de dur. Iată despre ce este vorba.
Îndepărtarea zăpezii din fața locuinței, obligatorie
În România, legislația impune proprietarilor de case și altor tipuri de imobile diverse responsabilități, inclusiv în ceea ce privește îndepărtarea zăpezii. Neîndeplinirea acestor obligații poate atrage sancțiuni.
Proprietarii au obligația de a îndepărta zăpada și gheața de pe trotuarul aflat în fața imobilelor pe care le dețin. Această responsabilitate este reglementată prin hotărâri ale consiliilor locale, ale căror prevederi pot diferi de la un oraș la altul.
Proprietarii au obligația de a îndepărta țurțurii formați pe streșini sau pe alte părți ale clădirilor, în cazul în care aceștia prezintă un pericol pentru siguranța trecătorilor.
Sancțiunile pentru necurățarea zăpezii pot fi diferite în funcție de localitate, iar amenzile se încadrează între 500 și 2.500 de lei.
În anumite situații, autoritățile pot opta să emită inițial doar avertismente, însă, dacă problema nu este remediată, se poate recurge la aplicarea de sancțiuni financiare.
Conform Codului Civil, proprietarii au obligația de a garanta siguranța trecătorilor în dreptul proprietății lor. Detaliile legate de proceduri și sancțiuni sunt stabilite prin hotărârile emise de consiliile locale ale fiecărui oraș.
Meteorologii au emis cod portocaliu de vânt
Sâmbătă, 23 noiembrie, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare nowcasting de Cod Portocaliu pentru vânt puternic, valabilă în zonele montane din județele Caraș-Severin și Hunedoara, pentru câteva ore. Potrivit prognozei, între orele 09:50 și 14:00, în zonele montane situate la altitudini de peste 1.800 de metri din aceste județe, vântul a atins rafale de 85-120 km/h.
Aceste intensificări au viscolit și troienit zăpada deja depusă, reducând vizibilitatea la mai puțin de 50 de metri. Avertizările nowcasting pentru fenomene periculoase imediate sunt emise pentru o perioadă de cel mult șase ore, a informat ANM.
De asemenea, noul Cod Galben de intensificări ale vântului și viscol a fost emis, fiind valabil sâmbătă, 23 noiembrie, în intervalul orar 10:00 – 23:00.
„În Dobrogea, estul Moldovei, sud-vestul Munteniei, sudul și vestul Olteniei și al Transilvaniei vântul va avea intensificări, cu rafale de 50…70 km/h. În Carpații Meridionali și de Curbură va fi viscol, cu viteze ale vântului de 60…80 km/h, iar pe creste, rafalele vor depăși temporar 80…100 km/h”, explică ANM.
„În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj inclusiv prin avertizări pentru fenomene severe imediate (nowcasting)”, mai precizează ANM.
Mai multe puteți afla aici.