Ce amenzi riscă cei care dau foc vegetației
Cei care dau foc vegetației riscă amenzi între 7.500 de lei și 15.000 de lei (persoane fizice) și între 50.000 de lei și 100.000 de lei (persoane juridice). Focul poate scăpa de sub control și poate ajunge la case, păduri sau chiar poate pune viața oamenilor în pericol.
În anul 2024, în județul Vâlcea, au ars zeci de hectare de pădure, după ce în anul 2023 nu a fost niciun incendiu mare de pădure. Multe dintre incendiile de vegetație uscată au fost provocate fie intenționat, fie din cauza neglijenței oamenilor. Incendiile de vegetație uscată, în special cele din fondul forestier, s-au înmulțit în ultima perioadă și au început să apară într-un număr mare de județe, acest număr fiind în creștere de la an la an. De aceea, ISU Vâlcea continuă activitatea de informare și încearcă să conștientizeze populația despre respectarea măsurilor simple, mai ales atunci când se află în păduri.
„Multe din incendiile de vegetație uscată au fost ori cu intenție, ori din neglijența populației. Am încercat toate modalitățile de diseminare a informațiilor către populație privind respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor, nu neapărat în fondul forestier, ci în general.
Dar aceste incendii de vegetație uscată, mai ales cele din fond forestier, în ultima perioadă, se manifestă la un număr foarte mare de județe, numărul acestora fiind în general crescut sau crește de la an la an. Să continuăm această activitate de informare și să încercăm să conștientizăm cât mai mult populația privind respectarea unor măsuri simple, mai ales atunci când se deplasează în fondul forestier”, a explicat Dan Pascaru, inspector-șef al ISU Vâlcea.
![Dan Pascaru, inspector şef al ISU Vâlcea](https://media.capital.ro/wp-content/uploads/2025/02/Dan-Pascaru-inspector-sef-al-ISU-Valcea.jpg)
Ce spune legea despre curățarea terenurilor prin incendiere?
Cei care vor să curețe terenul prin incendiere trebuie să știe următoarele, conform legii:
- Nu trebuie folosit focul deschis în locuri unde există pericol de incendiu, lângă case, anexe gospodărești, depozite de furaje, câmpuri, miriști sau păduri. Focul nu trebuie lăsat nesupravegheat!
- Proprietarii sau administratorii pădurilor trebuie să instruiască și să supravegheze persoanele care lucrează în pădure, mai ales în privința fumatului și folosirii focului deschis.
- Este interzis să aprindeți focul pe vânt, pentru orice fel de material, vegetație uscată sau resturi vegetale. Distanțele minime de siguranță sunt: 40 m față de locuri periculoase (explozibili, gaze, lichide combustibile etc.); 50 m față de materiale combustibile sau clădiri; 100 m față de depozitele de furaje; 200 m față de liziera pădurii.
- Păstrați apă lângă locul unde faceți focul, pentru a-l stinge rapid dacă există pericol de extindere.
- Colectați resturile vegetale și uscăciunea în grămezi de dimensiuni care să permită controlul focului.
- Faceți focul doar în locuri unde nu există riscul ca acesta să se răspândească la păduri, clădiri sau rețelele de utilități.
- Curățați zona de vegetație pe o distanță de cel puțin 5 m în jurul fiecărei grămezi.
- Faceți focul doar ziua.
- Supravegheați focul tot timpul cât arde.
- Dacă izbucnește un incendiu, sunați imediat la 112.