Oficialii spanioli pregătesc o amendă istorică pentru Booking Holdings, operatorul platformei de turism Booking. Acuzațiile sunt legate de practicile anti-concurențiale ale companiei.

Amendamentul propus de autoritățile de reglementare a concurenței din Spania atinge suma de 486 de milioane de euro.

Booking este acuzată de practici anti-concurențiale

Compania de turism este acuzată de practici anti-concurențiale. Este vorba inclusiv de restricționarea operatorilor hotelieri de a afișa pe propriile lor site-uri prețuri mai scăzute decât cele disponibile pe platforma Booking.

În replică, Booking Holdings a respins acuzațiile și a argumentat că nu ar servi interesul consumatorilor să aibă prețuri mai mari pe platformă, conform informațiilor furnizate de surse citate de Financial Times.

Compania se declară dezamăgită de sancțiune

Decizia finală cu privire la amenda propusă urmează să fie luată în lunile următoare, conform anunțului făcut de companie.

Într-o declarație, Booking Holdings a transmis un mesaj categoric.

„Suntem dezamăgiți de propunerea de amendă” a spus compania.

Acesta a adăugat că are în plan să conteste amenda în cazul în care decizia va deveni definitivă.

Este cea mai mare agenție de turism din lume

Booking este, de facto, cea mai mare agenție de turism din lume în funcție de capitalizarea de piață, fiind listată la bursa americană Nasdaq și având o capitalizare de peste 136 de miliarde de dolari.

Acțiunea autorităților spaniole survine într-un context în care diverse autorități de reglementare din diferite piețe își propun să exercite un anumit nivel de control asupra industriei tehnologice. Se urmărește acest lucru, în special atunci când există dovezi că aceste companii acționează în detrimentul afacerilor locale.

Tentativă respinsă de a achiziționa o companie rivală

În cursul anului trecut, Uniunea Europeană a respins o tentativă importantă a Booking. Compania dorea să achiziționeze compania rivală Eraveli din Suedia. Acesta este o entitate mai mică, dar care deține mărci precum Gotogate sau Mytrip. Important de menționat este că decizia Bruxelles-ului a fost în contradicție cu cea a autorităților din Marea Britanie. Englezii aprobaseră anterior această tranzacție.

Recent, Comisia Europeană a anunțat o amendă de 500 de milioane de euro pentru Apple. Compania a fost acuzată că încalcă legislația europeană prin modul în care gestionează accesul la serviciile de streaming de muzică.