Așadar, Nicuşor Dan a informat marţi, 31 octombrie, că Poliţia Locală a dat o amendă proprietarului din parcul IOR, în valoare de 35 de milioane de euro.
Totodată, edilul general a felicitat autoritățile pentru această decizie şi a susținut că acestea apară „în sfârşit” interesele cetăţenilor.
Poliţia Locală a dat o amendă proprietarului din parcul IOR
„Aici am avut de a face cu o bătaie de joc la adresa cetăţenilor şi a interesului public, care în sfârşit este penalizată de autoritatea publică, care trebuie să apere interesele cetăţeni. Este vorba de un articol din legea 24 /2007 care interzice reducerea suprafeţelor de spaţiu verde şi este foarte important ca acest articol să rămână în legea 24”, a declarat Nicuşor Dan.
Potrivit edilului, acest articol ar fi urmat să dispară prin propuneri care s-au făcut în legea urbanismului sau de modificare a Legii 24. Acestea sunt dezbătute în Parlament.
„Este un articol care penalizează schimbarea destinaţiei spaţiului verde sau reducerea suprafeţei de spaţiu verde cu o sumă între 1000 şi 2.000 lei pe metrul pătrat, şi nu o sumă fixă pentru oricât de mult ai defrişat spaţiu verde”, a mai spus Nicuşor Dan.
Acesta a fost întrebat și dacă dacă Primăria Capitalei se va alătura demersului prefectului Capitalei, Rareş Hopincă, de a ataca în instanţă retrocedarea terenului din Parcul IOR.
„Sunt şase luni de când a spus că îi preocupă soarta parcului IOR şi că acţionează pe două planuri, un plan privind dreptul de proprietate şi al doilea plan, amenda pe care au dat-o astăzi. În ceea ce priveşte partea de proprietate, există de asemenea o analiză foarte amănunţită pe care am făcut-o şi marea problemă este că, într-un litiu în care Municipiul a fost parte, la Înalta curte de casatie s-au stabilit opozabil şi faţă de primarul Municipiului şi faţă de primăria Sectorului 3 că aici nu este parc”, a răspuns Nicuşor Dan.
Nicușor Dan își dorește ca acţiunea prefectului Hopincă să aibă succes
Edilul a menţionat că, din considerentul unei acţiuni pe care să o facă, pe partea de proprietate, are destul de puţine şanse de reuşită.
„Nu vreau să comentez pe acţiunea prefectului, vreau să vă informez că la fel cu mare tam-tam, în urmă cu un an şi jumătate, prefectul Greblă a atacat actele de retrocedare pentru parcul Bordei şi instanţa le-a respins ca tardive, a considerat că instituţia prefectului ştia încă din anii 2005 sau 2003, nu ştiu când a fost retrocedarea, cunoștea dispoziţia de retocedare şi trebuia să acţioneze atunci”, a explicat Nicuşor Dan.
Acesta a subliniat și că şi-ar dori ca acţiunea prefectului Hopincă să aibă succes. Potrivit edilului, autoritățile sunt în contact cu ONG-urile. Astfel, speră să reuşească să anuleze dispoziţia de retrocedare.
Totuși, pentru a fi anulată, trebuie îndeplinite mai multe condiții. De exemplu, trebuie să fie cineva care trebuie să îşi asume şi eventuala plată a taxei de timbru. Mai mult, persoana respectivă trebuie să suporte eventuale cheltuieli de judecată, potrivit edilului.