Românii cu telefon mobil au primit interzis prin lege. Se dau amenzi pe loc pentru cei care au copii

telefon mobil

SURSA FOTO: Dreamstime

Primești 500 de lei amendă, iar sancţiunile pot urca până la 4.000 de lei! INTERZIS tuturor românilor. Cei care au telefoane mobile trebuie să fie foarte atenți să nu le lasă la îndemâna copiilor, altfel riscă amenzi uriașe.

Ce amendă primesc părinții, în cazul în care copiii trimit mesaje false spre 112?

Doi copii din Grozăvești, județul Dâmbovița, au apelat la 112 pentru a face o farsă. Cei doi au mințit că o persoană a fost sechestrată. Autoritățile locale au fost rapid mobilizate, dar s-a dovedit că a fost alertă falsă.

Familiile copiilor au fost amendate pentru neglijența în supravegherea minorilor. Cei doi minori, în vârstă de 13 ani și 7 ani, au fost găsiți acasă, în siguranță. Amenzile aplicate au fost de 500 de lei fiecare, în urma incidentului generat de apeluri telefonice prin sistemul național unic pentru apeluri de urgență 112.

Polițiștii le-au reamintit celor doi copii că apelurile la 112 trebuie efectuate exclusiv în situații de urgență reală.

Un bărbat a fost amendat cu 4.000 de lei, după ce a apelat în glumă la 112

Cu câteva zile în urmă, salvamontiştii din Prahova au plecat în căutarea unui bărbat care a sunat la 112, cerând ajutor. El le-a spus salvamontiștilor că a căzut într-o râpă şi că are dureri mari în piept.

Echipele de salvamontiști l-au căutat inclusiv cu camera de termoviziune, căci era noapte. În cele din urmă, apelul său s-a dovedit a fi fals. Bărbatul era în stare de ebrietate. Drept consecință, a fost sancționat cu o amendă de 4.000 de lei.

Mulţi români apelează în continuare inutil sau în bătaie de joc serviciul 112 / SURSA FOTO: Dreamstime

Alertarea falsă a autorităților române este ilegală

Apelarea nejustificată la numărul de urgență 112 este ilegală deoarece pune în pericol viața persoanelor aflate în situații periculoase, care au nevoie urgentă de ajutor.

În conformitate cu Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 34/2008, alertarea falsă a autorităților române este pedepsită cu amenzi între 2.000 și 4.000 de lei, sau cu prestarea de muncă în folosul comunității între 200 și 400 de ore. În caz de recidivă într-un an de la prima sancțiune, amenzile pot ajunge până la 8.000 de lei. De asemenea, prestarea de muncă în folosul comunității poate fi extinsă până la 800 de ore.

Apelarea falsă se definește ca „folosirea intenționată a numărului de urgență 112 pentru a solicita intervenția agențiilor specializate, fără o justificare reală”.

Cât sunt amenzile pentru apelarea abuzivă la 112

Chiar și apelarea abuzivă la numărul de urgență 112 poate atrage sancțiuni în formă de amenzi între 1.000 și 2.000 de lei sau de 200 de ore de muncă în folosul comunității. Apelarea abuzivă se referă la efectuarea repetată și nejustificată a apelurilor cu intenție rea, în absența unei situații urgente.

Într-un proiect de lege adoptat în anul 2019, însă încă neaplicat, se propunea obligarea celor care fac apeluri la 112 fără o urgență reală să suporte costurile intervenției, inclusiv cheltuielile legate de deplasarea echipajelor, utilizarea echipamentelor tehnice și mobilizarea personalului specializat.