Abaterile rutiere deosebit de grave sunt clasificate ca infracțiuni și sunt sancționate conform Codului Rutier 2025 și Codului Penal actualizat, putând duce la pedepse cu închisoarea. Totuși, dacă există circumstanțe atenuante, instanța de judecată are posibilitatea de a aplica doar o amendă penală.
Încălcarea legislației rutiere este sancționată cu o amendă contravențională în cazurile în care faptele nu sunt considerate grave. De asemenea, în anumite circumstanțe, Poliția are dreptul de a suspenda temporar permisul de conducere.
În cazul abaterilor grave, se inițiază un dosar de cercetare penală, iar pedeapsa este stabilită de instanțele de judecată. În aceste situații, șoferii pot fi sancționați cu o pedeapsă privativă de libertate sau cu o amendă penală.
Când riști amendă penală?
Există mai multe situații în care șoferii riscă să primească amendă penală. Printre faptele considerate infracțiuni de legislația actuală se numără:
- Conducerea sub influența alcoolului sau drogurilor;
- Conducerea fără permis sau cu permis suspendat/anulat;
- Încredințarea vehiculului unei persoane care nu deține permis sau care se află sub influența alcoolului sau drogurilor;
- Refuzul testării pentru alcool sau droguri;
- Părăsirea locului accidentului fără încuviințarea poliției;
- Conducerea unui vehicul neînmatriculat sau cu numere false;
- Transportul ilegal de persoane în regim de taxi;
- Folosirea de documente false la volan;
- Conducerea agresivă care provoacă accidente grave;
- Neacordarea de prioritate care duce la rănirea gravă a unei persoane;
- Distrugerea sau deteriorarea intenționată a drumurilor publice;
- Organizarea sau participarea la curse ilegale pe drumurile publice.
Aceste abateri rutiere sunt considerate deosebit de grave, motiv pentru care legea penală prevede inclusiv pedepse cu închisoarea pentru aceste fapte.
Alte fapte care se pedepsesc penal
Potrivit promotor.ro, legislația rutieră prevede și alte situații în care faptele sunt pedepsite penal.
De exemplu, modificarea locului sau ștergerea urmelor unui accident de circulație se sancționează cu până la 7 ani de închisoare.
Sustragerea, distrugerea sau degradarea indicatoarelor, semafoarelor, amenajărilor rutiere sau crearea de obstacole pe partea carosabilă se pedepsește cu până la 2 ani de detenție.
Aceeași pedeapsă se aplică și pentru blocarea intenționată a unui drum public.
Lăsarea nesupravegheată a unui vehicul care transportă produse sau substanțe periculoase se pedepsește cu închisoarea de la 3 la 7 ani.
În plus, repararea autovehiculelor fără documentele de constatare eliberate de poliția rutieră se sancționează cu închisoarea de la 6 luni la 2 ani.